Tři kila za měsíc dole! Pět dní v týdnu jezte jako jindy, dva dny hladovte

Tři kila za měsíc dole! Pět dní v týdnu jezte jako jindy, dva dny hladovte
11. února  2015 
 06:00

Když se dáte na tuhle dietu, nemusíte se bát složitých rozpisů. Stačí se držet jednoduchého matematického poměru "pět ku dvěma". Znamená to, že zatímco dva dny v týdnu se budete muset držet zkrátka, a to poměrně hodně, zbylých pět si svůj denní energetický příjem nijak extra hlídat nemusíte. Pokud se ani za normálních okolností moc nepřejídáte, právě jste narazili na způsob, jak zhubnout během měsíce dvě až tři kila. 

Tohle je ideální dieta pro každého, kdo se dokáže občas omezit, co se jídla týče, ale nedisponuje extra silnou vůlí. Zároveň se dá držet dlouhodobě, aniž by jakkoli omezovala vaše zdraví, přičemž občasné výpadky neznamenají, že zase všechno naberete zpátky. 

Princip je hodně jednoduchý: pět dní v týdnu jíte normálně (neznamená to bezuzdné přejídání se, ale zkrátka běžný jídelníček s občasnými malými hříchy), dva dny držíte poměrně přísnou dietu. 

Dieta do Česka přišla z Hollywoodu, kde na ni přísahají některé celebrity, držet ji však může každý, protože při ní nemusíte kupovat žádné speciální potraviny, vařit si jídlo zvlášť nebo jíst jen v přesně vymezených denních dobách. 

Přísahá na ni třeba Chris Hemsworth, představitel hlavního hrdiny ve filmu Thor, nebo modelka Heidi Klum stejně jako herečka Hilary Swank. 

Během dní s běžnou stravou si tak můžete dopřát třeba čokoládu, kousek klobásy nebo víno. V odlehčovací dny se držte toho, že denní energetický příjem nesmí přesáhnout 2500 kilojoulů. Při dlouhodobé dietě se za vhodný redukční příjem považuje pět až šest tisíc kilojoulů denně. 

 

Ideální na půst jsou úterý a pátek

 

Máte rádi ovocnou chuť, ale hlídáte si příjem cukru? Dívejte se na etikety nápojů, ať víte, co pijete.
Autor: profimedia.cz
Dva a půl tisíce kilojoulů skutečně není mnoho, ale dva dny v týdnu se to rozhodně dá vydržet, navíc je na vás, jak si během těchto dnů rozložíte jídlo – velký zastánce diety, americký lékař a publicista Michael Mosley tvrdí, že je jedno, zda sníte jedno větší jídlo denně nebo si ho rozdělíte na tři větší nebo pět menších porcí. 

Postní dny by neměly následovat za sebou, naopak, je záhodno je v týdnu trochu rozložit – jako vhodné se jeví například úterý a pátek. Naopak se nedoporučují dny víkendové, protože na výletech či návštěvách je těžké se ohlídat.  

Rozhodně byste měli dostatečně pít, ale pozor, pokud to bude například káva s mlékem nebo džus, musíte je poctivě započítat do denního příjmu. 

 


Odlehčovacích dnů se nemusíte bát, protože vaše zdraví nijak neohrozí, spíše naopak – mnohé odborné studie opakovaně prokázaly, že lidé, kteří se občas postí a pociťují hlad, jsou zdravější a dožívají se vyššího věku. Je však důležité, aby vaše strava v tyto dny byla pestrá, nemá smysl se odbýt třemi rohlíky a podobně. Podstatný je příjem bílkovin, vitaminů a minerálů, hlídat byste si měli i sacharidy a tuky.

Samozřejmě, někdy můžete zůstat jen na ovoci a zelenině, ale obecně byste si i během postních dnů měli dopřávat maso a podobně. Tím, že se odlehčovací dny střídají s běžnými, nehrozí, že se metabolismus přizpůsobí a naučí se vyjít s málem. Naopak ho takto udržujete v pozoru. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji