5 zakázaných snídaní. Proč nejíst ovocný jogurt nebo slaninu?

  • 5 zakázaných snídaní. Proč nejíst ovocný jogurt nebo slaninu?
    29. ledna  2015 
     06:05

    Jídlo, které bývá nejčastěji podceňováno. To je bezesporu snídaně. Buď ráno vůbec nejíte, nebo volíte špatné potraviny. Často to ale neděláte vědomě, jen jste ovlivněni všemi možnými reklamami a špatnými radami. Jak na správnou snídani? Měla by tvořit čtvrtinu denního příjmu veškerého jídla, má být bohatá na bílkoviny, vlákninu, zdravé tuky, cukry a vitaminy. Mezi zakázaná jídla patří ta, která mají vysoký glykemický index a jsou plná sacharidů. 

  • Cereálie a cornflakes

    Cereálie mají vysoký glykemický index a ke snídani během diety jsou naprosto nevhodné. Ostatně, jsou i velmi nezdravé.
    Autor: Profimedia.cz
    Jednou z nejhorších snídaní, kterou vůbec můžete mít, jsou cereálie. Nejen to, že škodí naší dietě, ale navíc jsou skutečně nezdravé. A co hůř, dáváte je ráno k jídlu i dětem, takže tím neovlivňujete jen své zdraví. Cereálie v nás sice mohou evokovat něco, co je zdravé a dietní, ale je to pouze jiný název pro obiloviny, kterými klidně může být i pečivo. Většina z nich ještě bývá přislazovaná a chybějí jim potřebné živiny. Navíc mají skutečně vysoký glykemický index. Jestli jste zvyklí snídat cereálie, sáhněte po sypaných müsli. Nejlépe ale uděláte, když si je připravíte doma, tak si perfektně ohlídáte všechno složení. A vždy k nim přidejte bílkoviny – mléko nebo jogurt.
  • Sladké pečivo

    Kobliha je tradiční česká svačinka.
    Autor: profimedia.cz
    Že si dáte jen jeden malý koláček ke snídani, protože to vám přece uškodit nemůže? Ale může. Sladké pečivo je k snídani zapovězeno v jakémkoliv množství. Obsahuje vysoké množství cukrů, tuků a prázdných kalorií. I když máte na chvíli pocit zasycení, po chvíli vám začne znovu škrundat v břiše. Jestli ale po sladkém tolik prahnete, připravte si třeba placičky z celozrnné mouky a dejte si k tomu ovoce, svůj účel to splní –  vaše chuťové buňky budou  spokojeny a ty tukové začnou ubývat.
  • Bílé pečivo

    U klasického bílého pečiva je stejný problém jako u toho slazeného. Je plné nezdravých tuků, má vysoký glykemický index a je vůbec všeobecně nezdravé. Neobsahuje totiž téměř žádnou vlákninu ani jiné živiny. Navíc je v něm často příliš mnoho soli, kterou sice potřebujeme, ale ne do takové míry, kolik jí je obsaženo v bílém pečivu. Nemusíte ale ihned zatracovat všechno pečivo. K snídani si klidně dejte celozrnnou housku či rohlík s kouskem kvalitní šunky.
    Bílé pečivo může ohrožovat vaši imunitu.
    Autor: Shutterstock.com
  • Míchaná vajíčka se slaninou

    Pořádnou dávku energie na celé dopoledne vám dodají míchaná vajíčka. Do těch se během diety klidně pusťte, ale budete si muset odepřít malá zlepšení jako třeba slaninu nebo máslo. Samotná míchaná vajíčka obsahují kolem 1200 kJ, což na snídani nevadí. Kdybychom ale přidali ještě slaninu, ihned by se nám hodnoty zvýšily. Navíc obsahuje nezdravé tuky, které naší dietě příliš neprospějí. Ve vejci, speciálně tedy ve žloutku, jsou sice také tuky, ale ty dokážeme během dne bez problémů spálit. Navíc jsou vajíčka velmi zdravá, plná vitaminů B, C, E, draslíku, železa a dalších minerálů.
    Míchaná vejce si ke snídani klidně dejte, ale na slaninu k nim zapomeňte!
    Autor: profimedia.cz
  • Ovocný jogurt

    Jestli se nechcete vzdát jogurtu ke snídani, dejte si místo ovocného raději bílý.
    Autor: Profimedia.cz
    Jogurt se sice může zdát jako skvělá snídaně, ale to se týká jen některých. Třeba ty s ovocnou příchutí mezi top rozhodně nepatří. Kromě vysokého obsahu tuku jsou v ochucených jogurtech také cukry. Neznamená to ale, že by byl jogurt ke snídani špatně, jen raději volte variantu bílého, který má do 3,5 procenta tuku, a přidejte si do něj kousky čerstvého ovoce nebo třeba lžičku marmelády. Ale ani s ovocem to příliš nepřehánějte. Pokud chcete skutečně zhubnout, měli byste ho mít pouze omezené množství – na rozdíl od zeleniny, které můžete sníst, kolik chcete.

     

     

     

     

     

     

     

     

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji