Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Oblačno 4°C

10 receptů na senzační vánoční cukroví

Skořicová srdíčka
19. prosince 2011 | 06:52

Užijte si letošní pečení spolu s námi. Z naší nabídky receptů na tradiční i nové druhy cukroví si vybere opravdu každý. Obohaťte svůj stálý repertoár.

Makovo-brusinková kolečka

Doba přípravy: 40 minut

Makovo-brusinková kolečka
Autor: z knihy Vianočné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (na 40 kusů):

100 g máku
nastrouhanou kůru z 1 citronu
190 g změklého másla
125 g vepřového sádla
200 g cukru moučky
380 g hladké mouky
dužinu z 1 vanilkového lusku
1 lžičku prášku do pečiva
skleničku brusinkového džemu
cukr na posypání

Postup:
Mák umelte, v míse utřete máslo se sádlem, cukrem a dužinou z vanilkového lusku. Postupně vařečkou přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mletý mák a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto, zabalte je do fólie a vložte na hodinu do lednice. Na pomoučené desce vyválejte těsto na plát silný 4 mm. Vykrajujte z něj formičkou kolečka, vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 160 °C.

NÁŠ TIP
Vanilkový lusk můžete nahradit vanilkovou esencí. Případně můžete nahradit část obyčejného cukru krystal cukrem vanilkovým.

Koňakové věnečky

Doba pečení: 6–8 minut

Koňakové věnečky
Autor: z knihy Vianočné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (na 70 kusů):

1 vejce
250 g hladké mouky
150 g másla
100 g cukru moučky
50 g vlašských ořechů
2–3 lžíce koňaku

Postup:
Oddělte žloutek do bílku. Z mouky, másla, cukru, koňaku a žloutku vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a uložte na hodinu do ledničky. Vlašské ořechy nasekejte nadrobno. Vychlazené těsto vyválejte na plát silný asi 1 cm a s pomocí vykrajovacích koleček s menším a větším průměrem vykrajujte věnečky. Každý potřete bílkem a posypejte sekanými ořechy. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C.

Pomerančové věžičky

Doba přípravy: 60 minut
Doba pečení:
8 minut

Pomerančové věžičky
Autor: z knihy Vianočné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (na 30 kusů):

1 vejce
250 g hladké mouky
1 balíček vanilkového cukru
110 g cukru moučky
150 g másla
nastrouhanou kůru z půlky pomeranče
200 g lískových oříšků
200 g pomerančového džemu

Postup:
Oddělte žloutek od bílku. Mouku, vanilkový cukr, 90 g cukru moučky, kůru z pomeranče, žloutek a máslo zpracujte na hladké těsto. Přikryjte ho a uložte na hodinu do chladu. Odeberte 30 oříšků a nasekejte je nahrubo, zbylé nasekejte najemno a smíchejte s pomerančovým džemem. Vychlazené těsto rozválejte na plát a vykrajujte z něj kolečka (asi 90 kusů). Vyrovnejte je na plechy vyložené pečicím papírem. Třetinu kleček potřete bílkem a posypejte lískovými ořechy nasekanými nahrubo. Upečte je ve vyhřáté troubě a nechte vychladnout. Vždy dvě prázdná kolečka spojte džemem a navrch přilepte kolečko s oříšky. Věžičky posypejte cukrem moučkou.

Karamelové rohlíčky

Doba přípravy: 1 hodina (bez doby vaření kondenzovaného mléka)
Doba pečení: 12 minut

Karamelové rohlíčky
Autor: z knihy Vianočné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat:

na těsto:

210 g hladké mouky
140 g rostlinného tuku
140 g mletých ořechů
70 g cukr moučky
1 lžíci kakaa
citronovou kůru

na krém:

1 konzervu slazeného kondenzovaného mléka
250 g másla

navrch:

bílou čokoládovou polevu

Postup:
Z mouky, rostlinného tuku, cukru, ořechů, kakaa a citronové kůry vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte asi půl hodiny v ledničce. Těsto rozdělte na malé kousky a s pomocí formičky z nich tvarujte rohlíčky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Upečte je dorůžova v troubě vyhřáté na 180 °C. Uzavřenou konzervu kondenzovaného mléka ponořte do vody a vařte na mírném ohni 2 hodiny. Zchladlou konzervu otevřete, vzniklou karamelovou hmotu dejte do mísy a vyšlehejte s máslem na hladký krém. S pomocí cukrářského sáčku nastříkejte na rohlíčky krém a nakonec rohlíčky jeden po druhém namáčejte v rozpuštěné čokoládové polevě.

Dvoubarevní šneci

Doba přípravy: 20 minut
Chlazení: 30 minut
Doba pečení:
10–12 minut

Dvoubarevní šneci
Autor: z knihy Vianočné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (na 80 kusů):

500 g hladké mouky
půl balíčku prášku do pečiva
200 g cukru moučky
1 balíček vanilkového cukru
2 vejce
200 g másla nebo rostlinného tuku
1 polévkovou lžíci kakaa
1 bílek na potření

Postup:
Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr moučku a vanilkový cukr, vejce a nakrájené máslo. Přísady rozdělte na dvě části. Do jedné přidejte kakao a důkladně vypracujte tmavé a pak i světlé těsto. Z každého těsta zvlášť vyválejte plát silný asi 3 mm. Světlý plát potřete bílkem a na něj položte kakaový plát. Oba pláty srolujte jako roládu a dejte na 30 minut do lednice. Vychlazenou roládu nakrájejte na kolečka silná asi 1 cm, vyskládejte je na plech dál od sebe a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C.

Skořicová srdíčka

Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení:
10 minut

Budete potřebovat (na 200 kusů):

380 g hladké mouky
130 g cukru moučky
1 lžičku mleté skořice
250 g másla
2 vejce
cukr krystal na posypání

Postup:
Na pracovní desku prosejte hladkou mouku, cukr moučku, skořici a vše dobře promíchejte. Přidejte změklé máslo, 1 vejce a vypracujte hladké těsto. Na pomoučené desce z něj vyválejte tenký plát. Formičkou vykrajujte srdíčka a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Vejce ušlehejte a s pomocí štětce jím každé srdíčko potřete, nakonec posypejte cukrem krystal a pečte ve vyhřáté troubě asi 10 minut.

Skořicová srdíčka
Autor: z knihy Vianočné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Zázvorky

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení:
8–10 minut

Budete potřebovat (na 30 kusů):

140 g hladké mouky
140 g cukru moučky
2 lžičky citronové šťávy
1 lžičku mletého zázvoru
1 vejce
1 žloutek
tuk na vymazání plechu

Postup:
V kovové míse smíchejte vejce, žloutek a cukr moučku. Vzniklou směs postavte na hrnec s vroucí vodou a ve vodní lázni míchejte 10 minut. Potom odstavte a dál míchejte, dokud směs nezchladne. Do vychladlého krému přidejte mouku, zázvor, citronovou šťávu a vypracujte těsto. Na pomoučené desce vyválejte z těsta plát silný asi 6 mm a formičkou z něj vykrajujte různé tvary. Plechy vymažte tukem, rozložte na ně sušenky a nechte přes noc odpočinout. Teprve druhý den upečte v troubě vyhřáté na 170 °C.

Slepované rohlíčky

Doba přípravy: 1 hodina
Doba pečení:
15 minut

Slepované rohlíčky
Autor: z knihy Vianočné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat:

140 g másla
140 g sádla
140 g cukru moučky
500 g polohrubé mouky
1 vejce
2 žloutky
citronovou šťávu

na krém:

3 vejce
150 g cukru moučky
250 g másla
kakao
mleté ořechy
kokos
rum

na zdobení:

čokoládovou polevu

Postup:
Mouku prosejte na pracovní desku, přidejte máslo, sádlo, cukr, vejce, žloutky a trochu citronové šťávy. Vypracujte hladké těsto, rozdělte je na kousky a s pomocí formičky tvarujte rohlíčky. Vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem. Krém si připravte tak, že ve vodní lázni budete šlehat asi 20 minut 3 vejce a cukr moučku. Vzniklou hmotu nechte zchladnout a pak do ní vešlehejte změklé máslo. Ochuťte kakaem, mletými ořechy nebo kokosem, podle chuti přidejte do krému rum. Upečené rohlíčky slepujte krémem a postříkejte rozpuštěnou čokoládovou polevou.

Kokosové tolary

Doba přípravy: 70 minut
Doba pečení:
15 minut

Kokosové tolary
Autor: z knihy Vianočné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (na 20–25 kusů):

125 g másla
80 g cukru moučky
175 g hladké mouky
1 lžíci kakaa
200 g bílé čokolády
25 g rostlinného tuku
100 g nastrouhaného kokosu
1 lžíci kokosového likéru nebo rumu
6 lžic smetany na vaření
kakao nebo bílou čokoládu na zdobení

Postup:
Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Mouku a kakao prosejte k máslové směsi a vypracujte hladké těsto. Dejte je na hodinu do lednice. Na pomoučené desce vyválejte z těsta plát silný asi 3 mm a vykrajujte asi 30 koleček o průměru přibližně 5 cm. Kolečka vyrovnejte na plechy vyložené pečicím papírem a upečte ve vyhřáté troubě. Čokoládu nasekejte a rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte k ní tuk a když se rozpustí, přimíchejte kokos, smetanu a nakonec kokosový likér nebo rum. Kolečka slepujte kokosovou náplní po dvou. Každý tolar ozdobně postříkejte bílou čokoládovou polevou, případně posypejte cukrem moučkou.

Myslivecké knoflíky

Doba přípravy: 35 minut
Doba pečení:
15–20 minut

Myslivecké knoflíky
Autor: z knihy Vianočné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat:

na těsto:

280 g hladké mouky
140 g másla nebo rostlinného tuku
80 g cukru moučky
3 žloutky

navrch:

200 g cukru moučky
3 bílky
140 g mletých vlašských ořechů
půlky ořechů na zdobení

Postup:
Na vál prosejte mouku, přidejte cukr, žloutky a změklý tuk (nebo máslo) pokrájený na kousky. Vypracujte hladké těsto, které uložte asi na půl hodiny do ledničky. Z bílků a cukru ušlehejte tuhý sníh, vmíchejte do něj mleté ořechy. Těsto rozválejte na tenkou placku. Vykrajujte z něj kolečka, která vyrovnávejte na plech vyložený pečicím papírem. S pomocí cukrářského sáčku navršte na každé kolečko ořechový sníh. Každé ozdobte půlkou ořechového jádra a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C.

Autor: připravila: lap