Linecké kartičky s vaječným likérem
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut
Budete potřebovat (na 60 kusů):
na těsto:
400 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 vrchovatou lžičku kypřicího prášku do pečiva
2 balíčky vanilkového cukru
2 lžíce vaječného likéru
200 g měkkého másla
2 žloutky
na náplň:
1 balení Krémové náplně s příchutí vaječného koňaku Dr.Oetker
200 ml studeného mléka
3 lžíce moučkového cukru
125 g změklého másla
Postup:
Na těsto si na vále pomocí nože promíchejte všechny sypké suroviny. Přidejte likér, máslo a žloutky. Nožem zpracujte a pak rukou vypracujte hladké těsto.
Na pomoučěném vále těsto vyválejte na tenčí plát a formičkou vykrajujte třeba obdélníky. Na polovině vykrojených kousků ještě menší formičkou nebo náprstkem vykrojte středy. Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě předehřáté na 180 °C.
Náplň připravte s mlékem, cukrem a máslem podle návodu na obalu. Nevykrájené kousky namažte náplní a lehce ke každé přimáčkněte ty s otvorem. Odložte na 2 hodiny do chladničky a před servírováním pocukrujte moučkovým cukrem.
Nugátová kolečka
Doba přípravy: 50 minut
Doba pečení: 8 minut
Budete potřebovat (na 20 kusů):
na těsto:
150 g hladké mouky
2 zarovnané lžičky kakaa
60 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
90 g změklého másla
1 vejce
na náplň:
150 g změklého nugátového krému typu Nutella
120 g změklého másla
na potření:
2 lžíce pomerančové marmelády
na zdobení:
1 balení polevy tmavé Dr.Oetker
21 opražených lískových oříšků
Postup:
Na těsto smíchejte mouku, kakao, cukr, vanilkový cukr. Přidejte máslo, vejce a na vále ručně vypracujte hladké těsto. To pak rozválejte na plát a vykrajujte kolečka o průměru asi 4 cm. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Po upečení kolečka sundejte nožem z plechu a nechte vychladnout.
Na přípravu náplně vymíchejte do pěny nugátový krém a máslo. Polovinu koleček potřete dvěma třetinami krému, přiklopte zbylá kolečka, mírně je přitlačte a dejte na půl hodiny do chladničky.
Skořicové hvězdičky
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 10 minut
Budete potřebovat (na 30 kusů):
2 bílky
220 g moučkového cukru
2 lžičky citronové šťávy
citronovou kůru z půlky citronu
lžíci skořice
špetku mletého hřebíčku
250 g mletých mandlí
cukr na vál
Postup:
Z bílků ušlehejte tuhý sníh za postupného přisypávání prosetého moučkového cukru. Třetinu dejte stranou na polevu. Přikryje fólií a dejte do chladničky. Do sněhu zamíchejte skořici, nastrouhanou citronovou kůru, koření a mandle. Když lepí, přidejte ještě mandle. Těsto zabalte do fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici.
Kuchyňský vál lehce posypejte cukrem a těsto vyválejte na plát silný asi 1 cm. Tvořítkem vykrajujte hvězdičky a rovnejte je na plech vyložený pečicím papírem. Tence je potřete sněhem a zvolna pečte v předehřáté troubě při teplotě 100 °C asi 10 minut tak, aby při pečení nezhnědly a zůstaly vláčné. Cukroví nechte vychladnout.