Skořicové rohlíčky
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 12 minut
Budete potřebovat (na 45 kusů):
100 g másla
150 g polohrubé mouky
2 lžičky skořice
1 vejce
1 vanilkový lusk
70 g ovocného cukru
Postup:
1. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a nožem vydlabejte dužninu. Z másla, mouky, lžičky skořice, vejce, 50 g cukru a dřeně z vanilkového lusku vypracujte těsto. Těsto nechte alespoň půl hodiny odpočinout v lednici.
2. Zbylý cukr promíchejte se lžičkou skořice. Z vychlazeného těsta rukama vytvarujte válečky dlouhé asi 7 cm a silné asi 1 cm.
3. Připravené válečky obalte ve skořicovém cukru a ohněte do obloučku. Rohlíčky vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C.
Srdíčka s marmeládovou náplní
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 10 až 12 minut
Budete potřebovat (na 50 kusů):
200 g hladké mouky
50 g mletých lískových ořechů
1 a půl balíčku pudinkového prášku s čokoládovou příchutí
80 g cukru krystal
1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry
půl lžičky perníkového koření
1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
80 g másla
špetku soli
1 vejce
vodu podle potřeby
na zdobení a plnění:
50 g cukru krystal
1 balíček vanilkového cukru
1 a půl lžičky mleté skořice
100 g jahodové marmelády
Postup:
1. Mouku, ořechy, pudinkový prášek, cukr, pomerančovou kůru, perníkové koření, prášek do pečiva a špetku soli důkladně promíchejte. Přidejte máslo a vejce a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché a drobí se, přidejte trochu vody. Ještě jednou promíchejte, z těsta vytvarujte bochánek, zabalte ho do fólie a dejte do lednice asi na hodinu.
2. Na pomoučené desce rozválejte těsto na plát silný asi 3 mm a formičkou z něj vykrajujte srdíčka. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě 10 až 12 minut.
3. Cukr krystal a vanilkový cukr smíchejte se skořicí. Srdíčka slepujte po dvou marmeládou a obalte v cukrovo-skořicové směsi.
Skořicové hvězdičky
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 10 minut
Budete potřebovat (na 70 kusů):
500 g mletých mandlí
4 bílky
450 g cukru moučky
2 lžičky mleté skořice
1 lžíci třešňovice
cukr krystal na posypání válu
cukr moučku na ozdobu
Postup:
1. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, do kterého zlehka zapracujte cukr moučku. Přidejte mandle, skořici a třešňovici. Vše rychle promíchejte a těsto nechte odpočinout v lednici alespoň hodinu.
2. Pracovní desku posypejte cukrem krystal, těsto rozválejte na plát silný asi 4 mm a formičkami vykrajujte hvězdičky různé velikosti. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte několik hodin (nejlépe přes noc) odpočinout při pokojové teplotě.
3. Skořicové hvězdičky pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Zchladlé je posypejte cukrem moučkou.