Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

Dobroty darované od srdce: Dárky, které se dají sníst a vypít

15. prosince 2011 | 12:45

Nadchnou labužníky, nestojí mnoho peněz ani námahy a každý pozná, že jsou darované z lásky. Vlastnoručně vyrobené pochoutky udělají radost vám i vašim blízkým.

Oříšky v karamelu
Na pánvi rozpusťte moučkový cukr přidejte trochu vody a až cukr začne karamelizovat, přidejte podle chuti oříšky. Zamíchejte a nechte vychladnout na papíru na pečení.

Vaječný koňak

Vaječný koňak
Autor: StockFood

Budete potřebovat na 1 litr koňaku:

6 žloutků
2 lžíce cukru krupice
1 balení vanilínového cukru Dr.Oetker
2 slazená kondenzovaná mléka (397 g)
2 neslazená kondenzovaná mléka (310 g)
0,5 l rumu

Postup:
Žloutky, cukr a vanilínový cukr vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání přidejte kondenzované mléko slazené i neslazené a rum. Pomocí trychtýře nalijte vaječný likér do ozdobných lahví, uzavřete a nechte asi 1 týden v lednice.

Čokoládová překvapení
Čokoládu na vaření rozehřejte ve vodní lázni, nasypte podle chuti oříšky nebo kandované ovoce a pořádně ze všech stran obalte čokoládou. Přendejte na alobal, jednotlivé kousky od sebe oddělte a nechte uschnout.

Čokoládová překvapení
Autor: StockFood

Nakládané sýry

Asi 600 g směsi hermelínu, eidamu, balkánského a uzeného sýra
6 stroužků česneku
1 balení nakládaných cibulek
celý pepř
sůl
tymián (podle chuti)
grilovací koření (podle chuti)
extra panenský olivový olej

Nakládané sýry
Autor: profimedia.cz
Postup:
Sýry nakrájejte na kostky. Prolisujte česnek a smíchejte se lžící oleje a solí v misce. Dárkovou sklenici plňte kousky sýra a prokládejte cibulkou. Každé patro posypte kořením a česnekem. Poté zalijte olejem, uzavřete a nechte týden odležet.

Domácí marmeláda a sirup
Každého potěšíte i vlastní domácí marmeládou a ovocným sirupem. Sváteční návštěvu zas můžete občerstvit ovocnou bowlí.

A něco pro zahřátí!

Domácí medovina
Autor: StockFood

Domácí medovina
Převážně mužské polovičky ocení tekutý dárek – můžete je překvapit medovinou, slivovičkou, jablečným calvadem atd. Stačí už jen dozdobit a dárek je hotov.

Autor: připravila: ver