Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vánoční cukroví: 5 novinek pro váš stůl

2. prosince 2009 | 14:00

Blesk nabízí 5 osvědčených receptů, nechte se inspirovat a zkuste kromě svých klasických vanilkových rohlíčků upéct třeba sloní uši nebo mandlové hříbečky!

Ořechová kolečka

Ořechová kolečka
Autor: Foto pro Blesk - Michal Protivanský

Doba přípravy: 1 hodina
Doba pečení: 10 minut
Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 260 g cukru, 260 g másla, 2 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 1 prášek do pečiva, 100 strouhaných ořechů, nugetu na slepování, čokoládovou polevu, ořechy a kokos na zdobení

Postup: Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte oba cukry, máslo, vejce a mleté ořechy. Z přísad vypracujte hladké těsto a nechte v lednici alespoň půl hodiny odpočinout. Na válu vysypaném hladkou moukou vyválejte těsto na plát a vykrajujte kolečka. Pečte je v troubě vyhřáté na 150 °C asi 10 minut. Po vychladnutí slepujte nugetou, slepené koláčky polijte čokoládou a ozdobte kokosem nebo ořechy, strouhanými nebo vcelku.


Piškotový salámek

Piškotový salámek
Autor: Foto pro Blesk - Michal Protivanský

Doba přípravy: 25 minut
Budete potřebovat: 250 g másla, 100 g cukru, 100 g piškotů, 2 polévkové lžíce kakaa, kokos na obalení, 1 polévkovou lžíci rumu

Postup: Rozpuštěné máslo utřete s cukrem a kakaem. Piškoty nakrájejte na malé kousky a smíchejte se směsí cukru a másla. Přilijte rum a ještě jednou promíchejte. Z hmoty vytvarujte válečky, obalte je v kokosu a zabalte do alobalu. Dejte je do lednice a nechte ztuhnout alespoň 3 hodiny. Podávejte nakrájené na kolečka.


Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví
Autor: Foto pro Blesk - Michal Protivanský

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 10 minut

Budete potřebovat: 5 skleniček hladké mouky (po 200 ml), půl prášku do pečiva, 250 g rostlinného tuku, 2 žloutky, 250 ml šlehačky, cukr moučku na obalení, 1 balíček vanilkového cukru

Postup: Z přísad vypracujte vláčné těsto. Na válu vysypaném hladkou moukou vyválejte silnější plát. Z těsta vykrajujte menší kolečka, vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Během pečení kolečka krásně vyběhnou. Ještě teplá kolečka obalujte v cukru moučce, který jste promíchali s vanilkovým cukrem.


Sloní uši

Sloní uši
Autor: Foto pro Blesk - Michal Protivanský

Doba přípravy: 50 minut

Doba pečení: 10 minut

Budete potřebovat: 240 g hladké mouky, 240 g cukru moučky, 1 balíček vanilkového cukru, 4 větší vejce, šlehačku ve spreji

Postup: Cukr a vejce dejte do mísy a šlehejte asi 10 minut. Pak vmíchejte hladkou mouku. Vznikne poměrně řídké těsto. Těsto nabírejte polévkovou lžící a dávejte na důkladně vymazaný plech, pomocí lžíce těsto rozetřete na placičku. Na plech se vejde 8 placiček, vždy 2 vedle sebe. Pečte je asi 10 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Jakmile mají narůžovělou barvu, vyndejte plech z trouby a placičky okamžitě stočte do kornoutu. Můžete je vyndávat i po jedné. Po vychladnutí konce kornoutů namočte do rozpuštěné čokoládové polevy. Kornouty můžete i potřít rozehřátým máslem a obalit ve strouhaných ořeších. Připravené kornoutky naplňte šlehačkou, sněhem z bílků nebo jakýmkoliv krémem.


Mandlové hříbečky

Mandlové hříbečky
Autor: Foto pro Blesk - Michal Protivanský

Doba přípravy: 35 minut
Budete potřebovat: 200 g mandlí, 2 bílky, 400 g moučkového cukru, pár kapek rumu, kakao

Postup: Spařené a oloupané mandle najemno nastrouháte a přidáte k nim cukr, bílky a pár kapek rumu nebo rumové tresti. Zpracujete v tuhou hmotu, kterou rozdělíte na dvě části. Jednu z nich necháte světlou, do druhé přidáte kakao na obarvení. Z hnědé části vytvoříte malé kuličky (budou z nich kloboučky) a koncem vařečky do nich uděláte důlky. Z bílé hmoty vytvarujete baculaté nožičky a bílkem je přilepíte k hlavičkám.

Autor: lap, růž