Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Vyzkoušené recepty na skvělé čokoládové cukroví

Čokoládové dukáty a Burisonové hrudky
9. prosince 2008 | 09:03

Vyzkoušejte i vy naše ověřené recepty na vynikající cukroví plné kakaa. Rohlíčky se v puse jen rozplývají a při přípravě dukátků můžete upíjet báječnou griotku.

Čokoládové dukáty

Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 8 hodin

Budete potřebovat (na 50 kusů):

300 g máslových sušenek
100 g čokolády na vaření
150 g másla
150 g cukru moučka
2 až 3 lžíce kakaa
2 lžíce griotky
tmavou čokoládovou polevu na namáčení
bílou čokoládovou polevu na zdobení

Postup:
Sušenky vložte do pevnějšího mikrotenového sáčku a válečkem na těsto je rozmělněte. Čokoládu nalámejte a rozpusťte ve vodní lázni. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, postupně přidávejte rozpuštěnou čokoládu, kakao, rozmělněné sušenky a griotku. Ze směsi vypracujte tuhé těsto, které zformujte do válečku o průměru asi 4 cm. Váleček zabalte do fólie a nechte v lednici do druhého dne. Ztuhlý váleček pokrájejte na kolečka – dukáty – silné 1 cm a namočte je v tmavé čokoládové polevě. Když tmavá poleva zaschne, ozdobte dukáty ještě bílou čokoládovou polevou.

Čokoládové dukáty a Burisonové hrudky
Autor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Burisonové hrudky

Doba přípravy: 45 minut

Budete potřebovat (na 60 kusů):

300 g cukru moučka
3 vejce
250 g másla
40 g rozinek
50 g posekaných lískových oříšků
2 lžíce kakaa
1 balíček burisonů
papírové košíčky

Postup:
Vejce s cukrem míchejte nad parou do zhoustnutí. Postupně přidávejte máslo a míchejte, dokud nevznikne hustší pudingová směs (asi 30 minut). Do mírně teplé směsi přimíchejte rozinky, oříšky, kakao a tři čtvrtiny balíčku burisonů. Pomocí lžíce naberte hrudky, které ještě obalte ve zbylých burisonech a vložte do košíčku.

Kapučínové rohlíčky

Doba přípravy: 40 minut
Doba chlazení: 2 hodiny
Doba pečení: 12 minut

Kapučínové rohlíčky
Autor: isifa.com

Budete potřebovat (na 40 kusů):

100 g másla
půl lžičky mleté kávy
150 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
špetku soli
1 žloutek
půl lžičky mletého kardamonu
40 g cukru moučka
hotovou citronovou nebo čokoládovou polevu

Postup:
Z másla, kávy, mouky, kakaa, soli, žloutku, z cukru a kardamonu vypracujte těsto, zabalte je do fólie a dejte na 2 hodiny do lednice. Z vychladlého těsta vytvořte váleček, nakrájejte ho na 40 stejně velkých kousků a vytvarujte rohlíčky. Rohlíčky vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Vychladlé rohlíčky namočte do poloviny v citronové nebo čokoládové polevě.

Autor: vl, rz