Roman Vojtek (v seriálu Karel Dvořák)
„Recept je od tety mojí manaželky, která pocházela z vesničky Senožaty na Vysočině.“
ROHLÍČKY SENOŽATSKÉ TETY
Potřebujeme: 350 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru, 100 g mletých ořechů, 1 žloutek
špetku prášku do pečiva
Postup: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto. Z něho tvarujeme malé rohlíčky. Pečeme asi 15 minut ve středně vyhřáté troubě. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Olina Lounová (v seriálu sekretářka Martinka)
„Každý rok se před Vánocemi sejdeme se sestrou u mamky a pomáháme s pečením.“
VOSÍ HNÍZDA
Potřebujeme: Na těsto: 200g moučkového cukru, 200g piškotů, piškoty na podlepení, 80g másla, 3 lžíce méka, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa. Na náplň: 80 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 lžíci rumu, 1 žloutek. Nebo náplň nahradíme vaječným likérem.
Postup: Těsto: Piškoty rozdrtíme v igelitovém sáčku pod utěrkou. V míse drť smícháme s ostatními surovinami. S mlékem a rumem raději opatrně, výsledná směs musí mít hustou konzistenci.
Náplň: Máslo utřete s cukrem a žloutkem, přilijte rum. Těstem plníme formičky na vosí hnízda, vysypané moučkovým cukrem. Koncem vařečky vytlačte zespodu důlek a ten vyplňte náplní a podlepte celým piškotem.
Andrea Kerestešová (v seriálu Eva Dvořáková)
„Skvělý recept na vánoční cukroví jedině od maminky.“
KOKOSOVÉ ROHLÍČKY
Potřebujeme: 250 g másla, 500 g moučkového cukru, 250 g strouhaného kokosu, 200 g hladké mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, čokoládovou polevu.
Postup: Z ingrediencií vypracujeme hladké těsto, které rukou plníme do vymazaných a moukou vysypaných formiček ve tvaru rolíčků. Vyskládáme je na plech, pečeme v předem vyhřáté troubě. Po vyklopení a vychladnutí konce rohlíčků namočíme do čokoládové polevy.
Alžbeta Stanková (v seriálu Veronika Malá)
„Moc toho nenapeču, raději mám nepečené cukroví. To je hodně dobré.“
KOKOSOVÉ KULIČKY
Potřebujeme: 250 g cukru, 100 g strouhaného kokosu, deci vody, 1/2 másla, 200 g plnotučného sušeného mléka, 1 balení loupaných mandlí
Postup: Cukr s vodou povaříme asi 5 minut, sundáme z ohně a ihned vmícháme máslo. Do hmoty přidáme kokos a sušené mléko. Kokosovou směs dáme vychladit a pak tvarujeme kuličky, do kterých zabalíme mandli. Celou kuličku nakonec obalíme ve strouhaném kokosu.