Pudingové kostky
Budete potřebovat:
1 a půl balíčku vanilkového pudingu
1 a půl balíčku čokoládového pudingu
700 ml mléka
100 g krystalového cukru
mleté lískové oříšky
strouhaný kokos
strouhanou čokoládu
kakao a skořici na obalování
Postup:
Dvě čtvercové formy velikosti asi 10x12 cm vypláchněte studenou vodu. Vanilkový puding rozmíchejte s 50 g cukru a 50 ml mléka, 300 ml mléka přiveďte k varu, vlijte rozmíchaný vanilkový puding a vařte do zhoustnutí. Směs nalijte do jedné formy. Čokoládový puding také rozmíchejte s 50 g cukru a 50 ml mléka, přidejte 300 ml mléka a vařte do zhoustnutí. Tento puding nalijte do druhé vypláchnuté formy a povrch uhlaďte. Pudingy přikryjte potravinářskou folií tak, že ji úplně přitlačíte na povrch. Nechejte vychladnout. Vychladlé pudingy opatrně vyklopte a nakrájejte na malé kostky. Vanilkové kostky obalte v nastrouhané čokoládě nebo ve směsi skořice a kakaa. Čokoládové kostky zase v kokosu nebo mletých oříšcích.
Perníčky
Zdobením perníčků se vaše děti spolehlivě zabaví, a navíc se mohou kreativně rozvíjet. Přípravu těsta jim raději nesvěřujte, ale vykrajování různých tvarů je určitě bude bavit.
Budete potřebovat:
500 g hladké mouky
250 g žitné mouky
280 g moučkového cukru
120 g rostlinného tuku
4 – 6 lžic medu
4 vejce
2,5 kávové lžičky jedlé sody
půl balíčku koření do perníku
Postup:
Z uvedených přísad vypracujte těsto a nechte je alespoň dva dny odležet v ledničce. Před pečením nechte těsto odležet asi dvě hodiny při pokojové teplotě, pak ho rozválejte na plát silný 0,5 cm. Vykrajujte z něj oblíbené tvary, ty pak poklaďte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pak teplotu snižte na 150 °C.
Těsně před dopečením perníčky vyjměte z trouby, potřete je rozšlehaným vejcem a ještě na chvíli vraťte do trouby. Perníčky budou krásně lesklé. Upečené je opatrně sejměte a dejte na mřížku.
NÁŠ TIPBarevné tuby na zdobení Dr.Oetker jsou pro malé cukráře jako stvořené. Čím víc materiálu ke zdobení dětem poskytnete, tím budou nadšenější. Malí cukráři a pekaři
Autor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia
|
Aby cukroví bylo zdravé
Sváteční sladkosti jsou lákavé, lahodné, ale většinou mají jen málo společného se zdravou výživou. Přitom ale hlavními konzumenty bývají právě děti. Abyste si mohla s klidným svědomím užít radost z toho, jak jim chutná, můžete leckde něco přidat nebo nahradit.
* Pšeničnou mouku můžete nahradit žitnou
* Cukr můžete nahradit ovocným cukrem, který má vyšší sladivost, a proto ho stačí menší množství
* Nepoužívejte potravinářská barviva
* Používejte kvalitní tuky (dávejte přednost rostlinným před živočišnými)
* Dejte přednost domácí čokoládové polevě, kterou vyrobíte z kvalitní čokolády (průmyslové bývají často ztužované a obsahují trans nenasycené mastné kyseliny)