Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Osvědčený recept na jednoduché a rychlé cukroví

Malí cukráři a pekaři
4. prosince 2008 | 15:35

Zapojte do vánočních příprav i děti. Čekání na Ježíška jim tak rychleji uběhne, ledasčemu se přiučí a možná je bude hřát pocit, že jsou vašimi nepostradatelnými pomocníky.

Pudingové kostky

Budete potřebovat:

1 a půl balíčku vanilkového pudingu
1 a půl balíčku čokoládového pudingu
700 ml mléka
100 g krystalového cukru
mleté lískové oříšky
strouhaný kokos
strouhanou čokoládu
kakao a skořici na obalování

Pudinkové kostky
Autor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Postup:
Dvě čtvercové formy velikosti asi 10x12 cm vypláchněte studenou vodu. Vanilkový puding rozmíchejte s 50 g cukru a 50 ml mléka, 300 ml mléka přiveďte k varu, vlijte rozmíchaný vanilkový puding a vařte do zhoustnutí. Směs nalijte do jedné formy. Čokoládový puding také rozmíchejte s 50 g cukru a 50 ml mléka, přidejte 300 ml mléka a vařte do zhoustnutí. Tento puding nalijte do druhé vypláchnuté formy a povrch uhlaďte. Pudingy přikryjte potravinářskou folií tak, že ji úplně přitlačíte na povrch. Nechejte vychladnout. Vychladlé pudingy opatrně vyklopte a nakrájejte na malé kostky. Vanilkové kostky obalte v nastrouhané čokoládě nebo ve směsi skořice a kakaa. Čokoládové kostky zase v kokosu nebo mletých oříšcích.

Malí cukráři a pekaři
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Perníčky

Zdobením perníčků se vaše děti spolehlivě zabaví, a navíc se mohou kreativně rozvíjet. Přípravu těsta jim raději nesvěřujte, ale vykrajování různých tvarů je určitě bude bavit.

Budete potřebovat:

500 g hladké mouky
250 g žitné mouky
280 g moučkového cukru
120 g rostlinného tuku
4 – 6 lžic medu
4 vejce
2,5 kávové lžičky jedlé sody
půl balíčku koření do perníku

Postup:
Z uvedených přísad vypracujte těsto a nechte je alespoň dva dny odležet v ledničce. Před pečením nechte těsto odležet asi dvě hodiny při pokojové teplotě, pak ho rozválejte na plát silný 0,5 cm. Vykrajujte z něj oblíbené tvary, ty pak poklaďte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pak teplotu snižte na 150 °C.
Těsně před dopečením perníčky vyjměte z trouby, potřete je rozšlehaným vejcem a ještě na chvíli vraťte do trouby. Perníčky budou krásně lesklé. Upečené je opatrně sejměte a dejte na mřížku.

NÁŠ TIP

Barevné tuby na zdobení Dr.Oetker jsou pro malé cukráře jako stvořené. Čím víc materiálu ke zdobení dětem poskytnete, tím budou nadšenější.

Malí cukráři a pekaři
Autor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Aby cukroví bylo zdravé

Sváteční sladkosti jsou lákavé, lahodné, ale většinou mají jen málo společného se zdravou výživou. Přitom ale hlavními konzumenty bývají právě děti. Abyste si mohla s klidným svědomím užít radost z toho, jak jim chutná, můžete leckde něco přidat nebo nahradit.

* Pšeničnou mouku můžete nahradit žitnou

* Cukr můžete nahradit ovocným cukrem, který má vyšší sladivost, a proto ho stačí menší množství

Malí cukráři a pekaři
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

* Nepoužívejte potravinářská barviva

* Používejte kvalitní tuky (dávejte přednost rostlinným před živočišnými)

* Dejte přednost domácí čokoládové polevě, kterou vyrobíte z kvalitní čokolády (průmyslové bývají často ztužované a obsahují trans nenasycené mastné kyseliny)

Autor: Ladislava Protivanská