Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vánoční cukroví: 5 druhů trochu jinak

2. prosince 2009 | 09:52

Každá rodina má své oblíbené a hýčkané recepty na vánoční cukroví. Přesto rok co rok hospodyňky zkoušejí, s větším či menším úspěchem, i novinky. Inspirujte se recepty od Blesku!

Slepované rohlíčky

Slepované rohlíčky
Autor: Foto pro Blesk - Michal Protivanský

Doba přípravy: 1 hodina
Doba pečení: 15 minut
Budete potřebovat: 140 g másla, 140 g sádla, 140 g cukru moučky, 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 2 žloutky, citronovou šťávu. Na krém: 3 vejce, 150 g cukru moučky, 250 g másla, kakao, mleté ořechy, kokos, rum. Na zdobení: čokoládovou polevu

Postup: Mouku prosejte na vál nebo na pracovní desku, přidejte máslo, sádlo, cukr, vejce, žloutky a trochu citronové šťávy. Vypracujte hladké těsto. Rozdělte je na kousky a pomocí formičky tvarujte rohlíčky. Vyrovnejte je na plechu vyloženém pečicím papírem. Připravte si krém. Ve vodní lázni šlehejte asi 20 minut 3 vejce a cukr moučku. Hmotu nechte zchladnout a vešlehejte do ní změklé máslo. Krém ochuťte kakaem, mletými ořechy nebo kokosem, podle chuti přidejte rum. Upečené rohlíčky slepujte krémem a konce namočte do čokoládové polevy.


Myslivecké knoflíky

Myslivecké knoflíky
Autor: Foto pro Blesk - Michal Protivanský

Doba přípravy: 35 minut
Doba pečení: 15 až 20 minut
Budete potřebovat: 280 g hladké mouky, 140 g másla nebo rostlinného tuku
80 g cukru moučky, 3 žloutky. Nahoru: 200 g cukru moučky, 3 bílky
140 g mletých vlašských ořechů, půlky ořechů na zdobení

Postup: Na vál prosejte mouku, přidejte cukr, žloutky a změklý na kousky pokrájený tuk nebo máslo. Vypracujte hladké těsto, které odložte asi na půl hodiny do lednice. Z bílků a z cukru ušlehejte tuhý sníh, vmíchejte mleté ořechy. Těsto rozválejte na tenkou placku. Vykrajujte z něj kolečka, která vyrovnávejte na plech vyložený pečicím papírem. S pomocí cukrářského sáčku navršte na každé kolečko ořechový sníh. Každé ozdobte půlkou ořechového jádra a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C.


Ořechy

Ořechy
Autor: Foto pro Blesk - Michal Protivanský

Doba přípravy: 35 minut
Doba pečení: 15 až 20 minut
Budete potřebovat: Na těsto: 300 g hladké mouky, 150 g cukru moučky, 210 g másla, 100 g mletých ořechů. Na krém: 200 g másla, 100 g cukru moučky, 160 g mletých ořechů

Postup: Z hladké mouky, cukru moučky, změklého másla a mletých ořechů vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte uležet do druhého dne. Těsto naporcujte na kousky a ty postupně vymačkejte do tukem vymazaných formiček. Upečte je v troubě, opatrně vyklepejte. Máslo utřete s cukrem a vmíchejte mleté ořechy. Upečené ořechy slepujte máslovým krémem. Nechte v chladu proležet alespoň 3 dny.


Slepované pečivo

Slepované pečivo
Autor: Foto pro Blesk - Michal Protivanský

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 10 minut
Budete potřebovat: 350 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, na špičku nože mletou skořici, nastrouhanou kůru z půlky citronu, 300 g másla, 200 g oloupaných mletých mandlí, malinový džem

Postup: Na vál prosejte mouku, udělejte důlek, do něj vložte dva žloutky, přidejte oba cukry, citronovou kůru a mletou skořici. Přidejte pokrájené máslo, mleté mandle a z přísad vypracujte hladké těsto, které dejte na několik hodin do chladu. Z těsta vyválejte plát silný asi 2 až 3 mm a formičkou vykrajujte nejrůznější tvary. Vyrovnejte je na plechy vyložené pečicím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Slepujte po dvou malinovým nebo jiným pikantním džemem. Podávejte posypané cukrem moučkou.


Sněhové čepičky

Sněhové čepičky
Autor: Foto pro Blesk - Michal Protivanský

Doba přípravy: 1 hodina
Doba pečení: 12 minut kolečka, 15 minut pusinky
Budete potřebovat: Těsto: 200 g hladké mouky, 125 g rostlinného tuku, 100 g cukru, 1 vejce. Na sněhové pusinky: 2 bílky, 200 g cukru moučky. Na krém: 100 g čokolády na vaření, 2 lžíce marmelády, 150 g másla, čokoládovou polevu na namáčení

Postup: Z mouky, tuku, cukru a vejce vypracujte základní linecké těsto. Těsto vyválejte na plát a vykrajujte kolečka. Vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě asi 12 minut. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do sněhu zlehka vpracujte cukr moučku. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte sněhové pusinky a upečte je. Ve vodní lázni rozpusťte máslo přidejte nalámanou čokoládu a vymíchejte dohladka. Do vlažné čokoládové hmoty přimíchejte marmeládu. Linecká kolečka slepujte po dvou krémem a navrch přilepte sněhovou čepičku. Spodní část můžete namočit v rozpuštěné čokoládové polevě.

Autor: lap, růž