Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Máte problém usnout a v noci se budíte? Dávejte si pozor na to, co večer jíte

  • 23. října 2018 | 05:55

    Máte problém večer usnout a v noci se často budíte? Možná chybujete v tom, co před spaním jíte. Sáhněte raději po potravinách, které vás zklidní a zajistí vám kvalitní spánek.

    Nepravidelný a nekvalitní spánek ovlivňuje nejen naše zdraví, ale také náladu a výkonnost. Pokud s tím dlouhodobě bojujete, je možné, že za tím mohou být právě stravovací návyky. Svému tělu nejvíce prospějete, když si dáte lehkou zdravou večeři dvě až tři hodiny předtím, než jdete spát. Zapomeňte na těžká a tučná jídla, kávu, alkohol, sladkosti a další nekvalitní potraviny, které mají obvykle vysoký obsah tuků a cukrů. Pokud vás i tak honí mlsná, zkuste si dopřát raději malou noční svačinku z potravin, které přirozeným způsobem zlepšují spánek.

    Co je dobré si před spaním dát?

  • Fíky

    Potraviny pro lepší spánek
    Autor: iStock

     

    Fíky obsahují draslík, hořčík, vápník a železo. Tyto minerály pomáhají s průtokem krve a svalovou relaxací, které jsou klíčové pro usnutí. Díky aminokyselině tryptofan, kterou z fíků dostaneme, budeme mít lepší a klidný spánek.

  • Pistácie

    Potraviny pro lepší spánek
    Autor: iStock

    Mlsáte rádi večer u televize pistácie? Tak to je dobře. Mají spoustu zdraví prospěšných látek – vlákninu, bílkoviny, ale také vitamin B6, který je důležitý pro odpočinek. Pomáhají omezit stres, ale také únavu. Jen pozor, určitě to nepřehánějte s jejich množstvím, pistácie mají vysokou výživovou hodnotu, a to může mít opačný účinek – udrží vás v bdělém stavu!

  • Ovesná kaše

    Potraviny pro lepší spánek
    Autor: iStock

    Možná jste zvyklí na ovesnou kaši k snídani. Ale věřte, že je dobrá i před spaním. Je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, křemík a draslík – všechny zmíněné prvky podporují spánek. Ovesná kaše stimuluje také přírodní produkci serotoninu, který zlepšuje náladu a zbavuje úzkosti. Uklidníte se, a lépe tedy usnete.

  • Banány

    Potraviny pro lepší spánek
    Autor: iStock

     

    Chutné ovoce, které má velký obsah hořčíku, nám uvolní svaly, zabraňuje křečím, a tak můžeme lépe relaxovat i spát. A stejně jako ovesná kaše jsou banány bohaté také na produkci spánkových hormonů serotoninu a melatoninu.

  • Mandle

    Potraviny pro lepší spánek
    Autor: iStock

    Také mandle obsahují hořčík, což je přirozený prostředek na uvolnění svalů. Má protistresové vlastnosti. Zároveň mandle pomáhají stabilizovat srdeční rytmus. Pokud si dopřejete před spaním hrst mandlí, jistě budete spokojeně spát. Jen si vybírejte ty v přírodní formě: nepražené a nesolené.

  • Krůtí maso

    Potraviny pro lepší spánek
    Autor: iStock

    Přes spaním si můžete dopřát i trochu masa, a to konkrétně krůtího. Díky tomu, že obsahuje aminokyselinu tryptofan měnící se v těle na serotonin a melatonin, zklidní a připraví na spánek.

     

  • Třešně

    Potraviny pro lepší spánek
    Autor: iStock

    I když není zrovna sezona třešní, můžete si dopřát alespoň skleničku džusu s vysokým obsahem těchto plodů nebo třešně sušené. Díky obsahu melatoninu pomáhají řídit v těle fyziologické procesy jako například i správné usínání.

  • Mléko a med

     

    Potraviny pro lepší spánek
    Autor: iStock

    Trocha teplého mléka s medem je osvědčeným receptem na usnutí už po dlouhá desetiletí. Tento nápoj opravdu funguje, uklidní vaše nervy a přepne tělo do odpočinkového režimu. Mléko obsahuje aminokyselinu tryptofan, která působí jako mírné přírodní sedativum s uklidňujícím účinkem. Med jako sladidlo lehce zvedne hladinu krevního cukru. Díky tomu mléko s medem potlačí účinky hormonu orexinu, který je pro organismus podporou bdělosti, a vy tak usnete mnohem snáze.

     

Autor: beni
Klíčová slova:  potraviny, spánek, usínání, jídlo
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...