Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyléváte vodu z rýže? Děláte chybu! Pomáhá při průjmu, léčí akné a umí další zázraky

  • 27. listopadu 2018 | 06:00

    Příště, až budete připravovat rýži třeba k obědu, nelijte vodu z uvařené rýže do odpadu a nechte ji v hrnci. Tato voda má totiž překvapivě na naše zdraví a krásu spoustu pozitivních účinků. Vyzkoušejte některé z nich.

    Většina z nás vodu z scezené rýže automaticky vylije a dále už nepřemýšlí o dalším využití. A to je velká škoda! Přitom tato velmi levná tekutina může mít pro nás spoustu pozitivních účinků. Vždyť například asijské ženy používají po celá staletí tuto vodu – bohatou na minerály a vitaminy – na svou pleť a vlasy. Benefitů má ale mnohem víc.

    Jak na přípravu?

    Vodu z uvařené rýže přelijte do skleněné nádoby a dejte do lednice. Jakmile je voda studená, je připravena k dalšímu použití. Skladovat ji můžete v uzavřené nádobě v lednici přibližně jeden týden. Před použitím vždy rýžovou vodu dobře promíchejte.

    Pokud se vám rýži nechce vařit, můžete ji jen na chvíli namočit a poté ji lze také použít. Rýži nejprve dobře propláchněte, abyste ji zbavili veškerých nečistot. Poté rýži zalijte vodou a nechte 10 až 15 minut vymočit. Pokud rýži budete míchat do doby, než se zakalí do mléčné barvy, urychlíte a podpoříte tím rozpuštění minerálů a vitaminů. Pro lepší účinnost se doporučuje rýžovou vodu nechat lehce kvasit. Nakonec vodu sceďte a použijte ji třeba pro oplach vlasů nebo pokožky. V našem článku se dozvíte, jaké další blahodárné účinky můžete čekat.

  • Zabraňuje dehydrataci

     

    rýžová voda
    Autor: iStock

     

    Během náročných fyzických aktivit ztrácí naše tělo hodně tekutin prostřednictvím potu. A právě rýžová voda pomáhá předcházet dehydrataci. Její požívání je výborný způsob, jak doplnit nejen tekutiny, ale i ztracené minerály.

  • Pomáhá při nadýmání, zácpě a průjmu

    rýžová voda
    Autor: iStock

    Rýžová voda pomáhá jak při zácpě, tak také při průjmu. Rýžová voda je bohatá na vlákninu a usnadňuje pohyb stravy ve střevech. Vedle toho obsah škrobu podporuje růst prospěšných střevních bakterií.

    Je také účinným prostředkem proti průjmu jak u dospělých, tak hlavně u dětí. U těch totiž může při neléčení dojít rychle k nebezpečné dehydrataci a až selhávání ledvin.

  • Srazí teplotu

    rýžová voda
    Autor: iStock

    Rýžová voda se často používá při léčbě horečky, protože zabraňuje ztrátě tekutin. Dále dodává tělu živiny a urychluje proces hojení.

  • Prevence proti rakovině

    rýžová voda
    Autor: iStock

     

     

    Pravidelné pití rýžové vody dokáže předcházet vzniku některých druhů rakoviny, hlavně u orgánů trávicího traktu, jako jsou žaludek či tlusté střevo.

  • Zlepšuje kvalitu pokožky

    rýžová voda
    Autor: iStock

     

    Rýžová voda má blahodárné účinky i při používání zvenku, tedy při aplikaci na naši pokožku. Napomáhá odplavování toxinů z kůže, zlepšuje pružnost pokožky, zpomaluje stárnutí pleti a brání vzniku pigmentových skvrn.

    Jak ji používat? Jednou denně naneste na pokožku zředěný roztok rýžové vody pomocí vatového tamponu a nechte ho působit 5 až 10 minut. Poté pokožku několik minut masírujte krouživými pohyby a následně opláchněte vlažnou vodou. Vaše pokožka bude tak čistá, svěží a dostatečně hydratovaná.

  • Pomáhá při akné a podráždění kůže

    rýžová voda
    Autor: iStock

     

    Rýžová voda je skvělá i pro aknózní pleť, stahuje póry a pomáhá obnovit rovnováhu pH pokožky. Snižuje také zarudnutí a zmírňuje případnou podrážděnost a zánětlivost, a to díky obsaženému škrobu. Studená rýžová voda je také skvělý způsob, jak zklidnit kůži spálenou od sluníčka. Pokožka se rychleji zahojí a zabráníte i dalšímu poškození.

  • Krásné a zdravé vlasy

    rýžová voda
    Autor: iStock

    Kdo by nechtěl mít krásné, silné a zdravé vlasy? Pravidelným mytím vlasů rýžovou vodou zlepšíte poddajnost i podpoříte snadnou rozčesávatelnost vlasů. Aminokyseliny obsažené v rýžové koupeli posilují také vlasové kořínky, snižují vypadávání vlasů, urychlují růst vlasů a podporují jejich objem. Rýžová kúra zanechává vlasy hebké a krásně lesklé.

    Jak na to? Jednoduše po umytí šamponem vlasy propláchněte vychlazenou vodou z rýže. Jemně ji vmasírujte i do pokožky hlavy, nechte působit 10 minut a opláchněte vlažnou vodou. Opakujte 2krát až 3krát týdně. Uvidíte, že vaše vlasy budou mnohem lesklejší a hlavně pevnější.

     

Autor: beni
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...