Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak večer rychleji usnout? Tyto způsoby fungují spolehlivě!

  • 22. listopadu 2018 | 06:00

    Přestože se cítíte unavení, tak se večer v posteli neustále převalujete a nemůžete zabrat? Čím víc se o to snažíte, tak tím méně se vám daří usnout. Naštěstí existují jednoduché fígle, díky kterým vám to půjde jako po másle. Nevěříte? Přesvědčte se!

    S nespavostí se párkrát za život setká každý. Někdy je to jen jednorázová záležitost, jindy ale potíže s usínáním trvají déle. A čím více se člověk snaží počítat ovečky, tím více je ve stresu, což je další věc, která spánku neprospívá. Dřív než sáhnete po prášcích na spaní, zkuste naše doporučení. Díky nim se vám může podařit z tohoto koloběhu vystoupit.

  • Pohyb – čím dříve, tím lépe

    ...
    Autor: istock.com

    Někde se dočtete, že cvičení pomáhá k lepšímu spánku, jinde zase, že po něm nemůžete usnout. Jak to tedy je doopravdy? Pravda je, že platí obojí. Cvičení pomáhá odbourávat nahromaděný stres, který může být často příčinou špatného usínání. Zároveň jste ale po cvičení plní adrenalinu, a ten k rychlému usínání také nepřispívá. Ideální tedy je dopřát si pohyb co nejdříve během dne. Ráno, dopoledne, maximálně po obědě. Čím delší doba od konce cvičení do večera, tím větší šance, že spánek přijde dříve. Naopak kratší a klidnější procházka vám před spaním může pomoci lépe strávit večeři, vyčistit hlavu a v důsledku toho i lépe usnout.

  • Horká vana před usnutím

    ...
    Autor: istock.com

    Podle řady výzkumů (jeden proběhl například na Kjúšúské univerzitě v Japonsku) je horká koupel před spaním jedním z významných pomocníků pro lepší usínání. Tělo se totiž po opuštění vyhřáté vany začne ochlazovat a tím se lépe naprogramuje na usínání, protože právě pokles tělesné teploty je před spánkem přirozený. A vy mu tou koupelí a následným ochlazením tak trochu pomůžete.

  • Dopřejte si tmu i světlo v pravý čas

    ...
    Autor: istock.com

    Nastavení vašeho rytmu spánku a bdění výrazně ovlivňuje střídání světla a tmy. U zdravého člověka fungují jeho vnitřní hodiny přibližně ve dvacetičtyřhodinovém rytmu, kdy se střídá spánek a bdění. Ve tmě se začíná vylučovat spánkový hormon melatotin, který má vliv na kvalitu spánku. Nejvíce se tvoří mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní. Proto je důležité, abyste spali opravdu ve tmě. Nepodceňujte ani světlo budíku, displejů vašich elektronických přístrojů, světýlko z pootevřeného pokoje, kde ještě někdo pracuje. Pokud vám do okna svítí noční osvětlení, můžete si zatáhnout roletu, to ovšem znamená, že se i ráno budete budit do tmy, což není optimální. Zkuste spíš popřemýšlet o tom, jestli ložnici nezařídit v jiném pokoji.

  • Zkuste bylinky

    ...
    Autor: istock.com

    Jednou z bylinek, která má zklidňující účinky, je levandule. Pomáhá uvolnit svaly i mysl, zbaví tělo napětí. Můžete mít v ložnici sáčky se sušeným květem, používat aromalampu nebo sprej. Další uklidňující bylinkou je heřmánek a meduňka. Zkuste si dát před spaním šálek bylinkového čaje s medem.

  • Vyberte správné pokojové květiny

    ...
    Autor: istock.com

    Na kvalitu spánku mají vliv i některé pokojové rostliny. Tchynin jazyk je nenápadná rostlina ideální pro začínající pěstitele. Produkuje kyslík, a to nejvíce v noci, což z ní činí ideální rostlinu do pokoje. Podle vědců mějte klidně i 6 rostlin na jednoho člena domácnosti. Další rostliny, které se hodí do ložnice, jsou lopatkovec, aloe vera nebo gerbera.

    Další tipy najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...