Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nevyhazujte slupky od citrusů. Bělí zuby a umí i jiné zázraky!

  • pomeranč
    4. prosince 2018 | 06:00

    Oloupete si pomeranč či mandarinku a kůru z nich automaticky hodíte do koše? Je to velká škoda! Častokrát se totiž stává, že vyhazujete suroviny, které mají velký potenciál a další možnosti využití, o kterých jste možná neměli ani ponětí. Slupky z těchto citrusů jsou dobré pro krásu, ale skvěle poslouží i v domácnosti.

    Pomeranče i mandarinky patří na celém světě k nejoblíbenějším druhům ovoce. Jsou nejen šťavnaté, osvěžující a velmi chutné, ale také obsahují vysoké množství vitaminu C, vlákniny, vápníku a dalších důležitých látek, které dokážou chránit naše tělo a hlavně naše buňky před různými mutacemi. Jejich využití ke konzumaci je široké a je škoda, že se nevyužijí celé a že slupky z nich většinou skončí v koši.

    Podívejte se na některé praktické tipy a rady ohledně využití pomerančové a mandarinkové kůry.

    Důležité: Pokud máte v plánu kůru jíst nebo ji používat na tělo, určitě kupte ekologicky pěstované ovoce (bez použití chemických postřiků)! Stejně tak pomerančovou kůru nepoužívejte, pokud se u vás vyskytuje alergická reakce v podobě vyrážky nebo zčervenání ošetřených míst. 

     

  • Vůně do prádelníku

    pomeranč,mandarinka
    Autor: iStock



    Pokud milujete vůni pomerančů a mandarinek, nemusíte utrácet spoustu peněz za vonné sáčky, které seženete v obchodech. Vyrobte si vlastní. Příště až dostanete chuť na citrusy, nezapomeňte si slupky při loupání odložit stranou. A vyrobte si domácí vůni do prádelníku. Jak na to? Kůru z pomerančů a mandarinek nejdříve dobře usušíte. Na plech s pečicím papírem rozložíte namíchané slupky. Poté je při sto stupních sušíte asi půl hodiny v troubě. Usušené kůrky pak vložíte do robotu a namelete a nadrtíte nadrobno. Nakonec už jen vše vložíte do malých látkových sáčků a rozmístíte, kam potřebujete. Hodí se skvěle mezi prádlo nebo jsou výborné pověšené na šatních ramínkách. Vše vám krásně provoní, a má to ještě jeden důležitý bonus. Díky tomu, že kůry obsahují silice, budou fungovat skvěle jako odpuzovač šatních molů.

     

  • Osvěžovače vzduchu

    pomeranč,mandarinka
    Autor: iStock

    Krásně provonět si nemusíte jen prádlo a oblečení. Jelikož citrusy vydávají příjemnou a osvěžující vůni, můžete je využít k zamaskování nepříjemných pachů po celém bytě či domě. A jelikož kupované osvěžovače vzduchu jsou drahé, a dokonce mohou být i nebezpečné (mohou obsahovat škodlivé a jedovaté chemikálie), je levnější a také mnohem bezpečnější si vyrobit vlastní. Usušte pomerančovou kůru – stejně jako v případě vůně do prádelníku. A plátěné pytlíky rozmístěte do místností po bytě všude tam, kde chcete osvěžit vzduch (například na WC, v koupelně či v ložnici). Vyrobit si velmi příjemný domácí osvěžovač můžete také tak, že v hrnci vaříte asi deset minut čerstvou pomerančovou kůru s trochou citronové šťávy a několika skořicovými tyčinkami, po vychladnutí přelijete roztok do nádoby s rozstřikovačem – a použijete podle potřeby.

     

  • Zdravá pokožka hlavy

    pomeranč,mandarinka
    Autor: iStock

    Trápí vás svědění hlavy a rychle se mastící vlasy? Zkuste tyto nepříjemné problémy vyřešit pomocí mandarinkového odvaru. Příprava není nijak složitá. Čerstvé slupky vložíte do hrnce, zalijete vroucí vodou a necháte na mírném ohni vařit půl hodiny. Poté v přikrytém hrnci louhujete slupky ještě hodinu. Odvarem, který vám vznikne, si opláchnete vlasy a nakonec je umyjete šamponem.


  • Proti nepříjemnému zápachu z bot

    pomeračová kůra
    Autor: iStock
     

    Proti nelibému zápachu, který se šíří z vaší obuvi do okolí, můžete vyzkoušet jednoduchý trik. Stačí, když pomerančovou kůru z čerstvě naloupaného pomeranče zabalíte do pečicího papíru nebo vložíte do prodyšného plátěného sáčku, který následně umístíte do bot. A necháte tam působit 24 hodin. Za tu dobu do sebe pomerančová kůra natáhne nežádoucí pachy, současně vaše boty provoní svěží vůní a zabije většinu bakterií, které jsou příčinou zápachu z bot.

     

  • Pleť bez pupínků

    pomeranč,mandarinka
    Autor: iStock

    Pomerančová kůra vám může pomoci také s problematickou pletí. Její hlavní účinek spočívá v tom, že dokáže vytáhnout špínu z pórů, a pročistit tak pokožku. Současně odstraní mrtvé a poškozené buňky. Vyzkoušet ji můžete tak, že vyrobíte z čerstvě nastrouhané pomerančové kůry pleťovou masku. Hmotu nanesete na tvář a necháte působit 15 minut, pak tvář omyjete vlažnou vodou. Vaše pokožka bude mít jemnější a lesklejší vzhled a snížíte tvorbu mazu z mazových žláz. Stejně tak můžete inkriminovaná místa s pupínky potírat vnitřní stranou slupky. Látky obsažené v kůře mají stahovací účinky, a stáhnou tak i rozšířené póry. 

  • Zuby jako perličky

    pomeranč,mandarinka
    Autor: iStock

    Pokud toužíte po krásně zářivých zubech, vyzkoušet můžete radu našich babiček a na dočištění použít pomerančovou kůru, přesněji vnitřní část kůry. Poradí si se skvrnami od kávy, čaje nebo cigaret. Jen nezapomínejte, že po vyčištění zubů bílou stranou slupky je však nutné dobře vypláchnout ústa čistou vodou, aby se neutralizovalo působení kyselin.

     

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...