Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejmodernější psychiatrie v Čechách: Neuvěříte, že je tu péče na pojišťovnu

Video se připravuje ...
Nemodernější psychiatrie v Čechách: Mramor, luxusní bazén a dechberoucí atrium
VIDEO: Videoredakce ženských webů
1. listopadu 2023 | 05:00

Nejmodernější psychiatrické zařízení v České republice vás ohromí na první pohled. Centrum duševní rehabilitace v Berouně otevřené před pár měsíci doslova bere dech a ve zdejším atriu si připadáte jako v egyptském hotelovém resortu. Taky byste hádali, že za takové prostředí a služby se nedoplatíte? Omyl, podívejte se na video.

Když vejdete dovnitř, asi byste nehádali, že jste se ocitli v zařízení, kde jsou psychiatrické ambulance a lůžkové oddělení pro 200 pacientů. Mramor na zdech, dechberoucí atrium s klavírem a květinami, bazén jako v luxusním hotelu. Pro klienty jsou tu tři stacionáře v řeckém, mexickém a japonském stylu.

„Asi nejčastějšími příznaky, které prožívají naši klienti, jsou problémy v oblasti nálady, to znamená nějaké kolísání nálad zejména směrem dolů, tedy depresivní a významná úzkostná složka. A u části pacientů je to porucha kontroly impulzů, takže diagnosticky bychom mohli pod tím hledat celou šíři, ale to, co nejčastěji řešíme, jsou úzkost a deprese,” říká  MUDr. Martin Hollý, náměstek pro péči o duševní zdraví.

Přestože centrum nabízí služby za poplatek navíc, které zahrnují třeba luxusní apartmány nebo silně individualizovaný terapeutický program, je primárně určeno pro „obyčejné smrtelníky”.

„Naším cílem je, aby pro lidi s akutními obtížemi v oblasti duševního zdraví byla ta péče plně hrazená pojišťovnou, aby dostali tu základní pomoc terapeutickou, byť v tom prostředí, které je, řekněme, výjimečné, v tom systému tak, aby ta péče nebyla podmíněna nějakou spoluúčastí,” uzavírá Martin Hollý.

Autor: Tereza Víchová
Video se připravuje ...