Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pozor na pitný režim! Hlavně v zimě

V zimě je hydratace obzvlášť důležitá.
11. prosince 2012 | 12:00

Mysleli jste si, že je zapotřebí dbát na pitný režim jen v létě? Právě v zimním období je lidský organismus mnohem náchylnější k dehydrataci. Co všechno patří do správného pitného režimu v zimě?

Pijte pořád

Dospělé osoby by v chladném počasí, kdy trávíme spoustu času v přetopených místnostech, měly vypít asi 20-40 ml tekutiny na 1 kg své hmotnosti.

Správný pitný režim ale nezávisí jen na tom, kolik tekutin vypijete, ale také na tom, kdy a v jakém množství je vypijete. Pokud totiž máte pocit žízně, je už vlastně pozdě, protože vaše tělo hlásí poplach.

Stejně tak nezdravé je vypít velké množství tekutiny naráz. Ideální proto je pít pravidelně každou půlhodinu asi dvě deci tekutiny. Tento způsob "zavlažování" ocení nejen vaše tělo, ale také pleť.

Nastartujte se

Chcete-li se po ránu opravdu nakopnout a vstoupit do nového dne se spoustou energie, pak si dejte sklenici horké vody s citrónem nebo lístky máty. Díky tomu nastartujete svůj trávicí systém i metabolismus.

Cukr, káva, limonáda
...
Autor: profimedia.cz

Oblíbené nápoje, jako jsou sladké limonády, káva a kofeinové nápoje nebo i černý čaj, se stejně jako alkohol do pitného režimu nepočítají. Organismus naopak dehydratují a zatěžují.

Místo nich zařaďte neperlivou nebo minerální vodu a naředěné ovocné džusy a zeleninové šťávy, které vám dodají vitamíny. Dopřát si můžete také bylinné čaje. Do těch ale nepatří žádné sladidlo!

Zapomeňte na chlazení

V zimním období úplně vypusťte studené nápoje. Zbytečně ochlazují tělo, a to pak musí vynaložit spoustu energie na jeho opětovné zahřátí. Naopak si připravte nápoje pokojové a vyšší teploty, které příjemně zahřejí.