Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zničte rýmičku! Babské rady proti nachlazení

S rýmou k doktorovi nemusíte. Zeptejte se radši babičky!
1. listopadu 2012 | 12:20

Výkyvy teplot, sychravé počasí, nedostatek vitaminů. Podzim imunitě prostě nesvědčí, rýmě a nachlazení se nevyhne skoro žádný smrtelník. Dobrá zpráva je, že se dají vyléčit i bez prášků. Jak? Zeptali jsme se našich babiček!

Prolijte se polévkou

Jakákoli horká tekutina umí skvěle pročistit dutiny. Polévky jsou ale navíc výživné a nabité vitaminy. Zkuste pořádně silnou česnečku, cibulačku s kapkou brandy nebo legendárního zabijáka rýmičky – slepičí vývar.

Obložte se
...
Autor: profimedia.cz

Babičky s oblibou propagují různé druhy obkladů. A vědí proč. Oblíbený a ověřený je ten Priessnitzův: šátek nebo velký kapesník namočte do hodně studené vody. Přiložte na krk, ovažte kouskem igelitu a ještě suchým šátkem. Nechte působit půl hodiny.

Zahleněné průdušky uvolní sádlový obklad. Nezní sice moc lákavě, ale funguje. Hrudník si potřete vepřovým sádlem a zakryjte plátnem nebo fólií. Vydržte to co nejdéle, klidně přes noc. Pro větší efekt posypte sádlo chilli nebo muškátovým oříškem. Mňam!

Vsaďte na alkohol

To neznamená opít se při nejbližší příležitosti. Malé množství alkoholu ale dokáže, jak se říká, vypálit červa. České babičky doporučují „medvědí mléko“: teplé mléko s panákem rumu a lžičkou medu. Podle babek z Ukrajiny je nejlepší malý panák vodky se špetkou pepře.

Buďte bylinkářka

Skeptičky, co na bylinky nevěří, by měly vědět, že jejich účinky jsou často vědecky prokázané. Tak třeba zázvor působí antibakteriálně, uvolňuje ucpané dutiny a zmírňuje bolest krku. Nakrájejte nebo nastrouhejte ho do horké vody, přidejte léčivé duo citron a med.

...
Autor: profimedia.cz

Vyzkoušejte i čaj z lipového květu, mateřídoušky, dobromysli nebo heřmánku. Všechny mají protizánětlivé a dezinfekční účinky. Jestli čajíčky zrovna nemusíte, zkuste bylinky kloktat. Uleví se vám a babička vás určitě pochválí!

Autor: mab