Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Největší zdravotní chyby: Děláte je i vy!

Ničíte si zdraví? Zkuste dělat věci jinak.
17. prosince 2012 | 11:30

Nevinná jízda se staženými okýnky nebo vynechávání dentální niti může mít dalekosáhlejší následky, než si myslíte. Přečtete si, jaké nejčastější prohřešky děláme skoro všichni!

Nosíme těžkou kabelku

Zamyslete se, zda všechno, co každý den taháte v tašce, opravdu potřebujete. Příliš velká zátěž na jedno rameno způsobuje zádové křeče, degeneraci plotýnek, problémy s krční páteří, artritidu a špatné držení těla.

Příliš cvičíme

Rčení „sportem ku zdraví“ samozřejmě platí, ale vše se má dělat s mírou! Velmi tvrdý trénink je ve výsledku kontraproduktivní. Způsobuje abnormální změny hormonů (což může paradoxně vést k přibírání na váze), oslabení imunitního systému a problémy zad a kolenou.

...
Autor: profimedia.cz
Nepoužíváme zubní nit

Při čištění zubů mnoho z nás zapomíná na dentální nit. Ale změna rutiny za to opravdu stojí! Nit totiž odstraňuje zubní plak mezi zuby, který může být nebezpečnější, než si myslíte.

Pokud se bakterie v něm obsažená dostane do krevního oběhu, může způsobovat například chronické záněty, zvýšit riziko srdeční příhody či rakovinu. Doporučuje se nit používat alespoň jednou denně.

Nedostatečně spíme

Každý ví, že spánkem by se šetřit nemělo. Ale někdy prostě nestíháme vtěsnat do 24 hodin všechny věci, které je potřeba udělat.

Když spíme málo, náš vzhled trpí – máme povadlá víčka a naše kůže je bledá. Nezáleží na věku, na váze či na tom, kolikrát týdně cvičíte, málo naspaných hodin může vážně ovlivnit vaše zdraví!

Stahujeme okýnka

...
Autor: profimedia.cz

K horkým letním dnům neodmyslitelně patří projížďky autem s otevřenými okýnky. Málokdo si ale uvědomuje, že naše plíce musí dýchat vzduch znečištěný výfukovými plyny. Navíc studený průvan může v některých případech způsobit i obrnu lícního nervu!

Dusíme problémy v sobě

Strachujete se kvůli meetingu v práci nebo důležité zkoušce? Svěřte se někomu blízkému! Stres vás sice udržuje ve stavu pohotovosti, jeho nadmíra však zdraví vážně škodí.

Časté obavy vedou k úzkosti, způsobují bolesti hlavy, vysoký krevní tlak a neklidný spánek. Je přirozené cítit strach, ale naučte se řešit své problémy a nenechávejte si všechno jen pro sebe.

Pijeme teplou vodu z kohoutku

Podle nedávných studií vyplývá, že některé starší vodní systémy obsahují olovo. Nadměrná konzumace takovéto vody může způsobit v krajních případech až otravu. Vědci zdůrazňují, že toto riziko je minimální, ale doporučují pít spíše vodu studenou!

Autor: luh