Patří totiž mezi tzv. "superpotraviny" - jídla, která umí přirozeně posílit imunitu a dokonce předcházet různým typům rakoviny. A ještě k tomu nám pomáhají udržet si linii...
Co všechno bychom měli zařadit do svého jídelníčku?
Listová zelenina
Zelené "listí" patří ke zdravé dietě: kilo obsahuje jen nějakých 200 kalorií. Listová zelenina - od polníčku po hlávkový salát - je navíc bohatá na látky, které brání ucpávání cév, zhoršování zraku i vzniku nádorových onemocnění.
Luštěniny
...
Autor: profimedia.cz
Různé druhy fazolí, čočky a dalších luštěnin jsou v "západním" jídelníčku zastoupeny poměrně málo. Přitom prospívají trávení, stabilizují hladinu cukru v krvi a zmenšují pocit hladu.
Zejména fazole jsou pak nabité vlákninou a škrobem. Tyto "zdravé" karbohydráty prokazatelně snižují riziko rakoviny tlustého střeva - při pravidelném užívání až na polovinu. Nedávná studie ukázala, že umí předcházet i prsním nádorům.
Cibule
A také šalotka, česnek, pórek nebo pažitka: jsou lahodné a zároveň neuvěřitelně zdravé. Díky antioxidantům prospívají imunitnímu systému i krevnímu oběhu, díky nízkému obsahu kalorií jsou skvělé pro udržení štíhlé figury.
Zdravé sloučeniny síry (to jsou ty, které nás rozpláčou při krájení cibule) zase dokáží zabránit růstu nádorů a ničit rakovinné buňky. Pomáhají nejen při léčbě, ale i při prevenci, a to hlavně co se týče trávicího ústrojí.
Houby
Jestli se výhýbáte žampionům, hříbkům nebo třeba japonské houbě šiitake, připravujete se o látky, které brání vzniku nádoru, ale i srážení krve a ukládání tuku. Houby obecně prospívají také imunitě.
|
"Ale houby!" Nedávná čínská studie ukázala, že houby jsou skvělou prevencí rakoviny prsu. Ženám, které jedly alespoň 10 gramů čerstvých hub denně, se snížilo riziko onemocnění až o 64%! |
Lesní plody
Borůvky, ostružiny, maliny, ale taky jahody a granátové jablko jsou přímo elixírem zdraví. Kromě toho, že prospívají mozku, je prokázaná i jejich schopnost předcházet cukrovce a chránit DNA proti hrozbě rakoviny.









