Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hýčkejte si "močák": Je tu sezóna brusinek!

Brusinky jsou krásné, chutné i zdravé.
29. listopadu 2012 | 15:30

Trápí vás infekce močového ústrojí? Nebo jste tuhle nepříjemnou zkušenost již zažili a nechcete, aby se vrátila?  Zkuste americké brusinky, jsou zázračné!

Právě nyní, s nástupem zimy a v době největší zátěže, mají americké brusinky (klikva velkoplodá) svoji sezonu. Čerstvé je dostanete až do začátku nového roku.

Lepší než tablety

Brusinky obsahují antibakteriální látky, které dokáží snížit riziko zánětu močového ústrojí anebo zánět i vyléčit, působí celkově na posílení imunity, prospívají trávení a vylučování.

Mají také pozitivní vliv na srdce a pomáhají předcházet rakovině. Kromě toho umí zpomalit stárnutí - a navíc skvěle chutnají!

Jak je užívat?

  • V rámci prevence stačí sice sezobnout několik sušených brusinek denně, ale hýčkejte se klidně víc! Využijte sezony a dopřejte si brusinky čerstvé.

  • Nesehnali jste čerstvé? Nezoufejte. Stejné účinky mají i brusinky sušené, mražené a další brusinkové produkty, jako jsou džusy, šťávy a čaje.

  • Brusinky, čaje, šťávy a džusy vás přijdou levněji než brusinkové přípravky z lékarny a navíc si na nich pochutnáte. Koncentrované přípravky použijte, až když ostatní nezabírá.

  • Čerstvé i sušené brusinky se hodí do koláčů a bábovek, k masu, do salátů, rizot, kuskusu, k zelenině. Fantazii se meze nekladou!

Náš tip

Brusinkový punč, co vás nakopne

...
Autor: profimedia.cz
Ingredience

200 g čerstvých brusinek + 50 g navrch
5 cm kus čerstvého zázvoru
1 svitek skořice
250 ml jablečného džusu
750 ml vody
1 vanilkový cukr
1 jablko, nakrájené
2 lžíce cukru nebo medu

Postup

Brusinky, vodu, nakrájený zázvor a skořici vařte 10 minut. Brusinky vyberte cedníkem a vymačkejte z nich všechnu šťávu do hrnce. Přidejte džus, dílky jablek, vanilkový cukr a nechte přejít varem. Oslaďte. Do sklenic rozdělte zbylé brusinky a zalijte je horkým punčem.

Další recepty najdete na www.cranberries-usa.cz.

Autor: dan