Neděle 8. září 2024
Svátek slaví Mariana, zítra Daniela
Polojasno 29°C

Nejlepší jídlo na cesty v horku: Sýr. Tenhle vám vydrží i několik dní

Video se připravuje ...
24. července 2024 | 05:10

Výlety i prázdninová dobrodružství jsou spojené s cestováním a přípravou svačin na cesty. Jak se v létě obejít bez lednice a něco na zub připravit zdravě a chutně? To je téma pro specialistku na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákovou.

Když se řekně svačina na výlet, každého napadne namazat si rohlík. "Udělala bych to jednodušší. Klidně bez toho mazání a rohlíku," podotýká Margit Slimáková s tím, že z výživového hlediska je pečivo zdrojem sacharidů, které zasytí ze všeho nejméně. Pokud tedy chceme na cestách zahnat hlad a navíc potřebujeme, aby nám jídlo nezabíralo moc místa, není rohlík úplně vhodný. 

Jídlo na výlet v horku: Tajný tip Margit Slimákové

Nejlepší je podle ní udělat si více krabiček a skleniček, z nichž si každý vybere, na co má chuť. Odbornice nedá dopustit na sýr. Existuje přitom i takový, který zvládne vysoké teploty a klidně ho můžeme vozit s sebou i několik dnů. O jaký sýr jde, to se dozvíte ve videu v úvodu článku. "A k tomu bych samozřejmě nabízela  zeleninu. Tu bych brala vždycky na kostičky, různě nakrájené ředkvičky, ředkve, mrkve, malá rajčátka, okurky, papriky, kedlubny cokoliv, co je sezonní." 

Další tipy na svačinu

Na cestu přibalte samozřejmě také ovoce a pokud máte v rodině vegana nebo někoho, kdo sýr nemusí, nahraďte ho směsí ořechů. "To znamená vysoce sytící a výživná strava," říká Margit Slimáková. Ta při cestování nezapomíná ani na dezerty, opět ale volí takové, které se nezkazí ani během dlouhé letní cesty na dovolenou

Jaký sýr mít při ruce, když v létě cestujete autem? Do čeho svačinu zabalit tak, aby nezabrala víc místa, než je nutné? Nejen to zjistíte ve videu v úvodu článku. 

Autor: Tereza Víchová