Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zázračná máta peprná: Na zažívání, proti bolesti i pro krásné vlasy a nehty

  • Máta peprná jako recept na krásu i bolesti

    Fotogalerie

    1 fotografie

    5. září 2022 | 06:00

    Její vůně i chuť jsou jedinečné. Používá se do dezertů a osvěžujících nápojů, dokáže ale také zatočit s několika zdravotními problémy nebo vylepšit kvalitu vlasů. Co všechno máta peprná umí? 

  • 1. Syndrom dráždivého tračníku

    Mátu peprnou lze použít k léčbě syndromu dráždivého tračníku, který s sebou nese mnoho nepříjemných příznaků, a to včetně plynatosti, nadýmání i průjmu. Je známo, že máta ovlivňuje tenké střevo, žaludek a tlusté střevo. Bylo prokázáno, že zmírňuje svalové křeče podél trávicího traktu. Při léčbě syndromu dráždivého tračníku je tedy velmi přínosná. Popíjení mátového čaje mimo jiné zmírňuje i pálení žáhy, které může (a nemusí) být příznakem zmiňovaného syndromu. 

  • 2. Bolesti hlavy

    Podle expertky na různé bolesti hlavy je velmi užitečný olej z máty, ten si v malém množství nanesete na spánky a mírně promasírujete. Účinná látka v mátovém oleji mentol působí úlevu od bolesti prostřednictvím působení na nervový systém. Znecitlivuje receptory bolesti a vyvolává chladivý efekt, který snižuje bolestivé napětí.

  • 3. Suché vlasy a lámavé nehty

    Věděla jste, že máta může také pomoct udržet vaše vlasy lesklé a nehty pevné? Mátový olej eliminuje suchost a svědění pokožky hlavy. Pomáhá i s lupy, posiluje vlasové kořínky, a brání tak vypadávání vlasů. Nejdůležitější jsou ale živiny. Mátový olej zásobuje vlasy živinami a kyslíkem, zůstanou proto zdravé, husté a lesklé! Ideální je přidat pár kapek oleje k šamponu během umývání vlasů ve sprše.

    Máta peprná také funguje jako přírodní změkčovač nehtové kůžičky, má také protiplísňové vlastnosti, a udrží tak vaše nehty zdravé a pevné. Stačí vmasírovat jednu kapku oleje do nehtového lůžka. 

  • 4. Dermatologické potíže

    Pokud jste krátce po porodu a kojíte, tahle rada vás možná zachrání před nesnesitelnou bolestí bradavek. Nanášením mátového oleje na praskliny zabráníte zhoršení v bolestivé oblasti, nebo dokonce zabráníte dalším rankám. Máta peprná pomáhá ale i u ostatních kožních problémů. Dobře čistí pokožku a má chladivé účinky, je tedy skvělým pomocníkem v boji proti akné! 

  • 5. Bolest v krku

    Bolest v krku není žádná legrace a mnoho lidí se při nachlazení obrátí rovnou na pastilky. Zajímavé je, že účinnou látkou ve většině těchto léčiv je mentol, tedy stejná látka, která se nachází i v mátě peprné. Mátový čaj tedy může nahradit léčivé pastilky. Olej z máty peprné může mít dokonce podobnou sílu jako některá širokospektrální antibiotika. Máta samozřejmě nenahrazuje léky předepsané lékařem, ale kombinace léků a máty může pomoct zmírnit příznaky.

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  máta, zdraví, čaj, nevolnost, nehty, bolest
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...