Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

5 zlozvyků, které škodí našemu zdraví, a většina z nás je dělá každý den!

Neděláte tyhle věci také?
29. srpna 2022 | 06:00

Nejen jídelníček a pohyb mají vliv na naše zdraví. Velkou roli hrají i některé nešvary, kterých se často nevědomky dopouštíme.

Každá občas jíme ve spěchu, těsnáme nohy v lodičkách nebo si sedneme s překříženýma nohama. Pokud si z toho ale vytvoříte zvyk, který děláte automaticky, můžete si tím také pěkně uškodit. Ve výsledku je to pro naše zdraví kolikrát i horší než nevyvážená strava nebo nedostatek pohybu. 

Video se připravuje ...
Jak poznat nedostatek železa? • VIDEO: Videohub

1) Nosíte těsné boty

Ne vždy za tím musí být nějaký módní výstřelek, stačí k tomu i špatný výběr obuvi. Ta by vás neměla nikde tlačit a do obchodu byste také měla zavítat až večer, kdy je noha trochu nateklejší než ráno. Rozhodně se nenechte zlákat líbivým vzhledem nebo slevovou akcí, boty zkrátka musíte přizpůsobit svým nohám. A co se stane, když to nebudete respektovat? Kromě toho, že je nošení úzké obuvi nepříjemné, tak také brání žilnímu návratu krve zpět do srdce. Nahromaděná krev pak tlačí na žilní stěny a zrychluje tím rozvoj chronického žilního onemocnění, jako jsou křečové žíly. V těsných botách také máme tendenci krčit prsty, což zase neprospívá páteři. Dalším důsledkem bývá vbočený palec nebo puchýře a otlačeniny. Respektujte proto vždy tvar vaší nohy, a pokud se vám úzké boty líbí, tak je alespoň nenoste často. „Nosit by se naopak měly alespoň podpůrné kompresní punčochy nebo podkolenky,“ radí MUDr. Júlia Černohorská.

2) Sedíte s nohama přes sebe

Když dáváte nohu přes nohu, tak to možná vypadá elegantně, rozhodně to ale škodí vašemu zdraví. Stejně jako u těsných bot tím bráníte žilnímu návratu. S tím rozdílem, že návrat krve přiškrtíte v oblasti třísel a tím zpomalíte krevní oběh. To se může projevovat otoky nohou, křečemi a časem se může rozvinout i chronické žilní onemocnění. Křížením nohou rozhodně nepomáháte ani páteři a kyčlím, které tím křivíte. Pokud to děláte automaticky třeba v práci, vylepte si před sebe na monitor nebo stůl na papírky hesla, která vám připomenou, jak máte nebo nemáte sedět.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...