Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konec pálení očí! Co ho způsobuje a jak vyřešit syndrom suchého oka?

Zatočte se syndromem suchého oka
1. srpna 2022 | 06:00

Řezání, svědění, ale i nadměrné slzení. Takové potíže můžou upozorňovat na syndrom suchého oka. Co ho způsobuje a jak problém řešit?

Myslela jsem si, že se mě tento problém netýká, protože mám spíš opačný problém, z očí mi naopak teče ažaž. Když jsem s tím zašla k oční lékařce, tak mi oznámila, že mám ucpané slzné kanálky, složení slz navíc není tak kvalitní a oči se to snaží dohnat jejich větší tvorbou. Časem by se prý u mě z toho pravděpodobně rozvinul syndrom suchého oka. Z ordinace jsem odešla s kapičkami a instrukcemi, jak mám pravidelnou masáží očních víček kanálky zprůchodnit.

Počítač a kontaktní čočky

Autor: iStock.com

Hned mě napadlo, že to mám z kontaktních čoček, které jsem musela před časem úplně přestat nosit. Právě při jejich nošení mě oči začaly častěji pálit, přestože jsem si do nich kapala. Neuvědomovala jsem si totiž, že se slzy pod čočky špatně dostávají a tím se oči vysoušejí. Dlouhé koukání do monitoru nebo mobilu tomu také rozhodně neprospělo. „V okamžiku, kdy se soustředíme na práci do blízka – třeba čtení knihy, nebo velmi intenzivně pracujeme s počítačem, mrkat zapomeneme,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha. Kvůli tomu se oči rychle unaví a při jejich vysychání může dojít ke vzniku drobných poškození na povrchu oka nebo vzniknout zánět rohovky a spojivky.

Další příčiny

Spouštěčů ale může být samozřejmě víc. Neblahý vliv na oči má také klimatizace, vítr, pobyt v přetopené místnosti, prašném, suchém či zakouřeném prostředí. Významnou roli pak hraje také stres, menopauza, výkyvy hormonů, některá onemocnění, jako jsou cukrovka, zánět očí, infekce, alergie, autoimunitní onemocnění, a v neposlední řadě užívání některých léků. Očím pak neprospívá dlouhodobé používání očních kapek, nevhodné dioptrie nebo špatné nošení roušky či respirátoru, kdy nepřiléhá pod očima těsně ke kůži a vydechovaný vzduch míří přímo k očím.

Nechte si vyšetřit zrak

Při potížích většina z nás sáhne po volně dostupných očních kapkách. Tím se ale příčina neřeší a dlouhodobé používání přípravků s konzervanty pak problém může ještě zhoršit. Vypravte se proto k očnímu lékaři včas. Jednak se ujistí, že nosíte správné dioptrie a také provede analýzu slzného filmu. „Podle výsledku lékaři pacientovi doporučí řešení. Tím mohou být umělé slzy, oční gel nebo ucpávky slzných kanálků – podle závažnosti a také podle preferencí pacienta,“ uvádí doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Co dělat dál?

Abyste potíže minimalizovala, měla byste také oční víčka nejen odličovat, ale i omývat vodou. Neméně důležité jsou také pravidelné pauzy u počítače a dostatek pohybu na čerstvém vzduchu se správným pitným režimem. V případě nadměrného slzení si můžete pomoci masáží kanálků pro jejich uvolnění – na vnitřní straně oka u kořene nosu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...