Přiznávám, že zdravou výživu mám už tak nějak přirozeně pod kůží a nedělá mi problém se některým věcem vyhýbat. Vím, že mi nedělají dobře, především při sportování, které mi přináší radost. A tak ráda obětuji nezdravá jídla nebo potraviny, které mi nesedí. „Některé stravovací návyky moderní výživy fungují zcela proti naší přirozenosti a vedou k postupnému narušování řady tělesných systémů udržujících zdraví v optimálním chodu,“ říká kouč zdravého životního stylu Adam Česlík z Plstyle.cz. „Pokud se tedy pokusíte některé zažité návyky změnit, tak pro své zdraví a dlouhověkost nebo třeba výkonnost uděláte spoustu práce, která vám nebude brát energii.“ Nad čím stojí za to zauvažovat?
Přešlap č. 1: průmyslově zpracované rostlinné oleje
U nás mezi ně patří nejčastěji řepkový a slunečnicový olej. Jedná se o koncentrované polynenasycené mastné kyseliny, které snadno podléhají oxidaci, ať už samotným zpracováním, skladováním nebo tepelnou přípravou. Takové tuky pak dělají v těle pěknou paseku.
Co udělat: Na tepelnou přípravu jsou vhodnější přepuštěné máslo (ghí), sádlo, máslo, kokosový olej.
Přešlap č. 2: průmyslově zpracované obiloviny
To je třeba klasické konvenční pečivo, cukrovinky, cereálie a další. V nich jsou většinou slunečnicový olej, přidané cukry, železo… K snídani se obecně nehodí vysoká porce cukru a sacharidů sama o sobě (vyletí inzulin a serotonin a klesne dopamin). Často v kombinaci s nedostatkem spánku nebo nedostatečnou regenerací pak pomáhají zvyšovat zánětlivost.
Co udělat: Klasické obiloviny vyměňte za celozrnné. Oproti klasické variantě totiž obsahují více vlákniny, která zvýší jejich syticí schopnost, a rovněž vyšší množství některých minerálních látek. Sladké věci volte v přirozené formě (třeba ovoce), snažte se o snídani naslano, kupujte potraviny sezonní a kvalitní.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.