Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Užíváte homeopatika? Tady jsou 4 mýty, které nás zbytečně omezují. Věříte jim také?

4. prosince 2020 | 10:03

Také rádi během období viróz sáhnete po homeopatikách, ale radši po dobu jejich užívání nepijete kávu, protože si myslíte, že kofein snižuje účinnost této přírodní léčby? Omezujete se úplně zbytečně. Tady jsou čtyři mýty související s homeopatií, které stále kolují mezi lidmi.

První mýtus: Klasické léky snižují účinek homeopatik

Jak to je:  Homeopatika fungují tak, že „nakopnou“ naši imunitu a snaží se přimět tělo, aby si ve finále pomohlo samo. Mnoho lidí si myslí, že pokud k nim nasadí klasické léky, přestanou mít tento účinek. A třeba trpí s vysokou horečkou a nevezmou si paralen. Je to ale jinak.  Pokud berete homeopatika, můžete klidně užívat i klasické léky. Platí totiž, že homeopatické léky se s jinými přípravky nijak neovlivňují. Ostatně lékaři, kteří mají vedle medicíny i homeopatické vzdělání, často oba přístupy kombinují a mohou vám doporučit homeopatickou léčbu samostatně nebo v kombinaci s jinými preparáty.

Druhý mýtus: Při užívání homeopatik se nesmí pít káva

Jak to je: Kofein účinnost homeopatických léků neovlivňuje a celé je to takhle: Homeopatika se nechávají rozpustit pod jazykem a do organismu se vstřebávají přes sliznici. Proto se berou s odstupem od jídla a nezapíjí se. Ústa bychom tedy měli mít při užívání homeopatických granulí čistá a necítit v nich žádnou výraznou chuť. A to platí i pro kávu. Pít ji během dne tedy můžete, jen si ji nedávejte krátce před užitím léku nebo po něm. V ústech byste zkrátka neměli cítit kávovou, nebo jakoukoli jinou aromatickou chuť.

Třetí mýtus:  Zubní pasta bez mentolu je nezbytná

Jak to je: Také si spolu s homeopatiky v lékárně automaticky kupujete zubní pastu bez mentolu? Není to nutné, ani mentol fungování homeopatik neovlivňuje. Platí tu ale to samé pravidlo jako u kávy nebo třeba kořeněných jídel. Aby se homeopatika přes sliznici co nejlépe vstřebala, musíte mít v ústech čisto. Obvykle se uvádí, že půl hodiny před a po užití homeopatik bychom neměli jíst, pít (samozřejmě s výjimkou vody), čistit si zuby, žvýkat. Můžete se ale opět řídit spíše pocitem a homeopatika si po čištění zubů vzít ve chvíli, kdy přestanete mít v puse větrový mentolový pocit.

Čtvrtý mýtus: Na homeopatické léky se nesmí sahat

Jak to je:  Na homeopatické granule zásadně nesaháte, a pokud se jich náhodou dotknete, vezmete si raději novou kuličku? To, že dotyk ruky zkazí celý účinek, je také nesmysl. Platí ale, že z hygienických důvodů bychom na homeopatické nebo jakékoli jiné léky sahat neměli. Homeopatika proto mají praktický dávkovač a granule tak z víčka můžete vsypat přímo do úst.

Autor: taj
Video se připravuje ...