Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pijete pravidelně kávu? Pozor na to, aby netrpěly vaše zuby nebo postava!

  • 16. května 2021 | 06:00

    Káva je oblíbená po celém světě, a to nejen díky své vůni a chuti, ale i díky povzbuzujícím účinkům. Někteří dokonce tvrdí, že bez ranní kávy nejsou schopni vůbec fungovat. Avšak časté pití kávy může škodit zubům a způsobovat i nepříjemný zápach z úst. Naštěstí se ale pití kávy nemusíte vzdát. Stačí o své zuby správně pečovat a vybírat si k tomu vhodné produkty. Dejte si ale také pozor na to, s čím kávu pijete, abyste místo zářivého úsměvu neřešili kila navíc!

    Jaké zubní pasty vaše zuby dokonale ochrání a s čím a kdy kávu nejlépe konzumovat, aby měla na vaši postavu ty nejlepší účinky?

  • Jak ovlivňuje pití kávy bělost zubů?

    Pití kvalitní kávy v přiměřeném množství nabízí spoustu benefitů, mezi které patří například snížení rizika vzniku cukrovky a srdečních chorob. Zároveň však s sebou přináší i nevýhody, jako je schopnost kávy nechávat na zubech tmavé skvrny. „Toto je primárně způsobeno obsahem tříslovin, což jsou barvící látky, které se poměrně snadno udrží na povrchu zubů,“ vysvětluje MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky SPLAT, a dodává, že vedle kávy ovlivňují bělost skloviny pití čaje, červeného vína a v neposlední řadě cigarety. Znamená to tedy, že k dosažení skloviny bez tmavého pigmentu je nutné se většiny těchto „neřestí“ vzdát?

  • Bílé zuby si mohou udržet i milovníci kávy

    Co se týká cigaret, ze zdravotního hlediska byste se jich měli vzdát úplně. Kávu a víno si ale zcela odpírat nemusíte, aby vaše zuby zůstaly bílé. „Na trhu jsou k dispozici přírodní zubní pasty s fluoridy speciálně vyvinuté pro efektivní bělení zubů bez poškození zubní skloviny. K odstranění skvrn od čaje a kávy ze zubní skloviny jsou přitom velmi účinné esenciální oleje máty a bisabolol, který se extrahuje z heřmánku,“ říká Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa a dodává, že z osobní zkušenosti doporučuje přírodní pasty, které obsahují také kofein a hořčík. „Kofein v zubní pastě dokáže pozvednout náladu, hořčík mineralizuje sklovinu,“ tvrdí zubní specialistka.

    Fluorid zároveň zajišťuje nejefektivnější prevenci vzniku zubního kazu. Při volbě produktu s obsahem fluoridu však dejte přednost přírodní zubní pastě, která obsahuje fluorid v jeho nejpřirozenější formě – olaflur neboli aminfluorid.

  • Pozor na problém kávového dechu

    Vedle nevzhledných skvrn na zubech způsobuje pití kávy tzv. kávový dech, který se naneštěstí ani trochu nepodobá vůni čerstvě upražených kávových zrnek. „Klasická káva obsahuje kofein, který nás dokáže povzbudit, ale způsobuje také xerostomii – sucho v ústech. A právě sucho v ústech je hlavní příčinou zápachu z úst,“ vysvětluje zubní lékařka MDDr. Jana Karbusická. Současně s kávou je proto žádoucí pít čistou vodu a k čištění je třeba zvolit osvěžující pastu, která dokáže obnovit přirozenou harmonii v ústech. „Účinné jsou například přírodní zubní pasty obsahující enzym bromelain z ananasu a esenciální oleje z meduňky, kozlíku lékařského, máty, anýzu a grapefruitu. Kombinace těchto složek má protizánětlivé, tonizující a uklidňující účinky,“ doporučuje Zuzana Heiník Bělová.

    Tip: Enzym bromelain z ananasu, což je směs přírodních enzymů, dokáže výrazně snížit výskyt zubních skvrn a zabraňuje jejich dalšímu vzniku.

  • Chcete zdravé zuby? Pijte kávu bez cukru

    Skvrnami na zubech či nepříjemným pachem z úst výčet negativních účinků kávy na zuby, dásně a celkové zdraví ústní dutiny nekončí. Časté pití kávy způsobuje také vyšší tvorbu bakterií. To může vést k zubním kazům i dalším obtížím. Z toho důvodu je důležité dbát na pravidelnou dentální hygienu. „Pro zuby a dásně je zároveň nejlepší, když vypustíte cukr, zvlášť v případě kávy. Cukry mají tendenci snadno ulpívat na zubech, což vede k jejich zbarvení a vzniku kazu,“ varuje zubní lékařka MDDr. Jana Karbusická. Účinnou ochranou proti bakteriím jsou v tomto případě zubní pasty s obsahem aktivních stříbrných iontů. Vysoce antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti mají rovněž ionty hořčíku a zinku.

  • Škodí káva při hubnutí?

    Autor: istock.com

    Káva vám při hubnutí může jako stimulant značně pomoct. Je však důležité, abyste věděli, jak a s čím ji pít. „Kofein patří mezi účinné přírodní spalovače, jelikož tělo nabudí, a vy tak ze sebe zvládnete vydat více energie. Efekt je způsoben zvýšením krevního tlaku," vysvětluje výživová koučka Veronika Duží. Pokud se ale snažíte shodit pár kilo, je důležité, abyste kávu nesladili, a nejlépe nepřidávali ani mléko, které zvyšuje energetickou hodnotu nápoje. „Mléka se není třeba bát, ale myslete na to, že čím více ho přidáte, o to víc si navýšíte příjem. Snižte proto množství ideálně na padesát mililitrů na šálek kávy. Bavíme se o podobě polotučného nebo rostlinného mléka," radí Veronika Duží, která zároveň dodává, že je vhodné pít kávu třicet minut před cvičením nebo alespoň hodinu po jídle, abyste si nezatěžovali trávení.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...