Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chcete dítě? Začněte včas, radí primář reprodukční kliniky

...
11. května 2021 | 06:00

Úspěch umělého oplodnění stoupá, když si na sebe partneři udělají dostatek času. Potvrdila to první vlna covidu, která vrátila lidi do jejich domovů.

Odborníci na umělé oplodnění z celé Evropy na sklonku loňského roku hodnotili, jak je úspěšná jejich léčba. Zjistili, že na začátku první vlny pandemie se úspěšnost u některých skupin pacientů zvýšila o více než deset procent. Tuto zkušenost měli i na české klinice Unica. Její primář, MUDr. Tomáš Čepelák je přesvědčen, že omezení cestování a práce z domova vedly k většímu zaměření se párů na řešení osobního zdraví, a tedy i k maximálnímu soustředění se na léčbu neplodnosti.

Jak se pandemie dotkla léčby neplodnosti?

Z našeho pohledu si páry, které se nyní rozhodují počít dítě a rodičovství přestávají odkládat, uspořádaly své partnerské priority.

Co způsobilo, že se úspěšnost léčby zvedla od jara až o 10 procent?

Nárůst úspěšnosti o více než 10 % připisujeme i my psychickému uvolnění a většímu časovému prostoru pro léčbu. Kdysi pacientky spěchaly po indikačním sezení z kliniky rychle do práce, teď se více vyptávají, třeba na to, co můžou večer cvičit doma a jak ozdravit životní styl. Před pandemií se musela léčba, která často trvá několik týdnů, vejít mezi zaplacené dovolené, služební cesty a další aktivity. Teď je prioritou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...