Jídla, na která spoléháme při hubnutí, ale která vůbec nejsou dietní!

  • Jídla, na která spoléháme při hubnutí, ale která vůbec nejsou dietní!
    5. května  2021 
     06:00

    Pustila jste se do hubnutí, ale moc se vám nedaří? Možná zařazujete do jídelníčku potraviny, které do něj nepatří! I když na první pohled vypadají neškodně, ve skutečnosti vám stojí v cestě za vysněnou postavou. Můžou to být zálivka v salátu, plnotučné latté, müsli tyčinka k svačině nebo váš oblíbený borůvkový jogurt. Poradíme vám, čemu se vyhnout, abyste neohrozila svou letošní formu do plavek.

     

    Můžou to být zálivka v salátu, plnotučné latté, müsli tyčinka k svačině nebo váš oblíbený borůvkový jogurt. Poradíme vám, čemu se vyhnout, abyste neohrozila svou letošní formu do plavek.

  • Čtyři kostky cukru v jogurtu

    Autor: iStock.com

    Jeden kysaný mléčný výrobek denně prospěje vašemu zdraví a hodí se i do diety. Obsahuje dostatek bílkovin, vápník a probiotika prospěšná pro váš organismus. Dávejte si ale pozor při jeho výběru. Možná si s dobrým úmyslem kupujete jogurt plný aditiv, škrobů a cukru. 

    Vybírejte jogurt neochucený bílý, který si následně můžete doplnit o čerstvé ovoce. Vyhnete se tím přidanému cukru. „S cílem ušetřit pár kalorií také spousta lidí sahá po nízkotučných mléčných výrobcích. Tuk je v takovém případě nahrazován škrobem nebo jinými náhražkami, aby byla zachována hustší konzistence. Dejte se zlatou střední cestou a kupujte polotučné varianty," radí výživová poradkyně Veronika Duží. Jogurty konzumujte čerstvé, jelikož těsně po výrobě obsahují nejvyšší počet živých bakterií. Nejlepší variantou jsou pak jogurty zrající v kelímku, které jsou zahušťovány mléčnými bílkovinami nebo sušeným mlékem, a obsahují tak více bílkovin a vápníku. 

  • Jak si ze salátu udělat kalorickou bombu?

    Autor: iStock.com

    Mezi nejběžnější jídla při hubnutí patří salát. Jeho základ tvoří spousta zeleniny, která je zdravá, nízkokalorická, ale díky vysokému obsahu vlákniny dostatečně zasytí. Nepostradatelnou složkou salátu by měla být bílkovina v podobě masa, ryby, sýru nebo vejce. Častá chyba však nastává při dochucování salátu prostřednictvím dresinků a zálivek, které obsahují spoustu tuku, cukru a aditiv. Na oko dietní jídlo se tak náhle stává kalorickou bombou.

    „Tuk v salátu zajistěte oříšky, semínky, avokádem, pestem nebo olivovým olejem. Rozhodně ho nevynechávejte, jelikož je nezbytný pro rozpustnost vitaminů A, D, E a K. Pokud si salát bez zálivky neumíte představit, vyrobte si domácí," říká Veronika Duží, která tímto doporučuje k přípravě zálivek používat kvalitní za studena lisované oleje, jako je olivový nebo avokádový.

    Tip redakce: Smíchejte jogurt nebo zakysanou smetanu s citronovou šťávou, lžičkou olivového oleje, solí, pepřem, případně česnekem a čerstvými bylinkami. 

  • Velký popcorn pokryje váš celodenní příjem

    Autor: iStock.com

    Popcorn neodmyslitelně patří ke sledování filmu, a to ne jen v kině, ale i doma u televize. Pražená kukuřice – to zní poměrně neškodně, ale pouze v případě, pokud jste schopni uhlídat si množství a připravíte si tento pokrm v domácích podmínkách. Kukuřičné pukance připravte bez tuku a ochuťte pouze bylinkami nebo kořením bez soli.

    V kině si dietní popcorn dáte jen stěží. Slaná varianta obsahuje spoustu tuku a sladký je pokryt sirupem a barvivy. Britský deník Daily Mail uvedl, že velká krabice s popcornem obsahuje přibližně 1800 kalorií, což hravě pokryje celodenní příjem dospělého člověka. Pokud si k popcornu dáte ještě velkou coca-colu, jste na rovných dvou tisících kalorií. Jakmile se tak v Česku opět zpřístupní kina, vemte si s sebou raději nějakou zdravou svačinku z domu.

  • Ovesné tyčinky jsou dietní mýtus

    Autor: iStock.com

    Müsli tyčinky a sušenky jsou jedny z výrobků, u kterých byste měli číst ne jen složení, ale i nutriční hodnoty. Ovesné vločky, cukr, tuk, oříšky a sušené ovoce totiž patří ke kaloricky bohatším surovinám.

    „Snažte se vybírat müsli tyčinky, které nepřesáhnou hodnotu dvou set pdesáti kalorií, a zároveň neobsahují velké množství cukru. Vyhýbejte se také polomáčeným výrobkům, kde nejsou zdrojem tuku pouze ořechy a semínka, ale i čokoládová poleva," radí Veronika Duží, která ale tímto müsli tyčinky nezatracuje. „I když je samozřejmě vždy lepší volit nezpracované potraviny, müsli tyčinka jednou za čas nikomu neuškodí. Určitě se ale vyhněte těm, jejichž složení připomíná telefonní seznam," dodává Veronika, jejíž specializací je výživový online koučing.

  • Latté místo svačiny

    Autor: iStock.com

    Kofein patří mezi přírodní spalovače. Kávy se tak není třeba bát ani při hubnutí. Řeč je ovšem pouze o espressu bez přidání cukru, mléka či jakéhokoli dalšího ochucovadla. Při běžném počtudvou až  tří káv denně s mlékem a cukrem byste si totiž razantně navýšili denní příjem. „Mléko do kávy si odpírat nemusíte, ale vybírejte vždy polotučné a šetřete s jeho množstvím. Zvolit můžete i rostlinné, ale pokud nemáte alergii na mléko nebo intoleranci na laktózu, kravské je lepší volba, jelikož obsahuje vyšší podíl bílkovin," říká výživová koučka. 

    Věděli jste, že jedno latté se šlehačkou a sirupem může obsahovat až pět set kalorií? Denní návštěva kavárny vás tak ne jen vyjde draho, ale i to poznáte brzy na váze. Chcete-li si jednou za čas dopřát pravé latté z plnotučného mléka, vyměňte ho za svačinu. 

  • Hitem je arašídové máslo

    Autor: iStock.com

    Arašídové máslo se stalo ve světě velkým hitem, a to ne jen pro svou výbornou chuť, ale také pro vysoký obsah bílkovin. Málokdo totiž ví, že arašídy se neřadí mezi ořechy, ale luštěniny! Pro velké množství tuků se však jedná o poměrně kalorickou potravinu. Pokud si neuhlídáte množství, můžete si snadno zadělat na kila navíc. 

    Dávejte si na porci vždy jednu vrchovatější lžičku a dopřávejte si arašídové máslo pouze jednou, maximálně dvakrát denně. Velice chutné je v ovesné kaši, na opečeném celozrnném toustu nebo v kombinaci s banánem například ve smoothie. „Kromě arašídů zařazujte do jídelníčku také mandle, vlašské ořechy a lněná a chia semínka, která jsou bohatá na omega 3 mastné kyseliny," tvrdí Veronika Duží.

  • Nepijte kalorie!

    Autor: iStock.com

    Úspěšné hubnutí nezaručí jen samotné jídlo, ale i pitný režim. Pokud budete dietní jídelníček doplňovat o litry limonád, pravděpodobně nezhubnete, ba dokonce přiberete. „Na čistou vodu se spoustě lidem těžko zvyká, a tak se nebojte ochutit si ji čerstvými citrusy a mátou. Zvolit můžete i neslazený čaj. Jen pozor na bylinkové, které mají tendenci odvodňovat," říká Veronika Duží. Dietní nápoje bez cukru zařazujte minimálně, jelikož obsahují éčka a barviva. "Umělá sladidla navíc podporují chuť jídlu, hlavně na sladké," tvrdí Pavel Suchánek z Institutu dietologie a výživy v Praze.

     

/
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji