Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak to mají s kávou ženy a jak muži? Víte, kolik má kalorií a jak jinak ji můžete využít?

  • 4. listopadu 2021 | 06:00

    Bobule ovocných keřů kávovníku jsou druhou nejobchodovanější komoditou na světě. Není divu, vždyť ani mnoho Čechů nedá bez kávy ani ránu. Pijeme ji mnohem více než čaj. Nicméně, stále skrývá mnoho tajemství...

    Nesouhlasíte se svou drahou polovinou ohledně toho, která káva je lepší? To je v pořádku, bylo by škoda zničit si tím vztah. Ženy mají totiž více chuťových pohárků, a stejně jako rozlišují více barevných odstínů než muži, dokážou také rozpoznat více příchutí kávy. Proto má mnoho žen rádo obzvláště zajímavé a jemné příchutě káv s původem, zatímco muži jsou spokojenější, pokud má káva jednodušší a intenzivnější chuť. Rozdílný kávový vkus proto neznamená partnerskou nekompatibilitu. Naopak, může potvrdit, že každý je ve vztahu sám sebou, což rozhodně není k zahození.

  • Robusta a arabika nejsou různé odrůdy

    Jedním z nejvíce zakořeněných mýtů o kávě je tvrzení, že robusta (přesněji Coffea canephora) a arabika jsou dvě odrůdy kávy. „Není to tak, jedná se o dva různé druhy kávy, které se liší velikostí zrn, obsahem kofeinu a zejména počtem chromozomů, které ovlivňují výslednou chuť,“ říká odbornice na kávu a baristka Monika Matúšová z pražírny Zlaté Zrnko. Jelikož arabika má 44 chromozomů, může mít až 1500 různých chutí. Robusta má 22 chromozomů a méně chutí, nic ovocného v ní nenajdete. Na oplátku však obsahuje více než dvojnásobek množství kofeinu.

    Vyplatí se dočíst až do konce! Na konci článku najdete odkaz na aplikaci Kvízuj a můžete soutěžit o peněžité ceny!

  • Směsi nejsou méně kvalitní

    Tvrzení, že pokud se nejedná o kávu s původem, ale o směs, ve které se míchají kávová zrna z různých částí světa, je to méně kvalitní káva, je také daleko od pravdy. „Směsi se v zásadě dělají pro to, aby se dosáhlo co nejvyváženější chuti, kterou si dokážou užít široké masy bez rozdílu pohlaví, a také aby káva chutnala stejně, ať si ji dáte dnes, o Vánocích nebo za rok,“ vysvětluje majitel pražírny Václav Faltus ze Zlatého Zrnka. Samozřejmě záleží na výrobci a jeho preferencích, ale pokud si pražírna kávy dává záležet na kvalitě, bude se také kvalitou vyznačovat směs. Jde o chutnou kávu na každodenní pití.

    Video se připravuje ...
    Vyrob si sám: Thajská ledová káva! Ideální osvěžení! • VIDEO: Mall.cz

  • Espresso nemá nejvíce kofeinu

    Pokud chcete kávu, která vás „nakopne“ a povzbudí díky kofeinu, odborníci doporučují dvojité espresso. „Čím déle se káva extrahuje, tím více kofeinu bude kávový nápoj obsahovat. Espresso (30 ml) má výraznější chuť a bohatší pěnu, ale méně kofeinu než například zalévaná káva nebo tzv. velké presso, které není dolévané horkou vodou, ale nechá se přetéct přes páku více než 30 ml,“ uvádí na pravou míru další mýtus M. Matúšová.

  • Káva je ovocný nápoj

    Kávová zrna jsou jádra kávových bobulí (říká se jim také třešně), které jsou považovány za ovoce. „Dokud se kávová zrna nepraží, jsou zelená a téměř bez chuti, protože aromatické oleje se z nich uvolňují až při tepelném zpracování,“ pokračuje odborník ze Zlatého Zrnka V. Faltus. Výsledná chuť kávy je velmi ovlivněna pražírnou – v závislosti na době a způsobu pražení mohou stejná zrna chutnat mnoha různými způsoby. „Chuť kávy je ovlivněna mnoha dalšími faktory. Podnebím, ve kterém se vypěstovala, počasím, nadmořskou výškou... A samozřejmě tím, jak kávu upražíte, pomelete a jak si ji připravíte,“ pokračuje baristka Monika Matúšová.

  • Cukr kávu nekazí

    Monika Matúšová nesouhlasí s tvrzením, že cukr nebo mléko kazí kávu a dobrá káva je pouze černá. „Je to mýtus. Ochutnávači kávy také nejprve ochutnají kávu bez cukru a pak s cukrem, protože cukr jakoby zalepí chuťové pohárky, které jsou po stranách jazyka a detekují hořkost. Jejich překrytím se například zvýrazní ovocná chuť v arabice. Espresso se cukrem a mlékem určitě nezkazí, protože když 9 barů protlačí přes dávku kávy malé množství vody, dostanete nápoj s maximem chutí, což není každému příjemné. Jde jen o to, že cukr a mléko mohou také zamaskovat nedostatky kávového zrna, proto mnoho lidí nemusí pak vědět, zda pijí kvalitní, nebo nekvalitní kávu,“ vysvětluje odbornice ze Zlatého Zrnka. „Chutě kávy se také mění v závislosti na tom, s čím ji zkombinujete. A kombinací má snad jeden a půl tisíce. I proto se zastudena překapávaná káva využívá i do míchaných nápojů.“

  • Věděli jste, že...

    1. Kávovou sedlinu můžete použít jako peeling. Mletá zrna zbavují kůži odumřelých kožních buněk, kofein pokožku vzpruží a pigmenty obsažené v kávě jí dodají bronzový tón jako po opalování.
    2. V severských zemích pijí hodně velké šálky překapávané kávy. Šálky plné kávového nápoje je mají nejen vzpružit, ale také zahřát. Naopak čím blíže k rovníku, tím je chuť kávy intenzivnější a šálek menší.
    3. Káva se považuje za dietní nápoj. Šálek černé kávy má pouze 1 kalorii.

    Dočetli jste na konec článku, ale zábava rozhodně nekončí! Odpovězte na různé otázky prostřednictvím nové české aplikace Kvízuj, a soutěžte tak o peněžité ceny. Aplikaci si můžete stáhnout ZDE.

Diskuse ke článku
.