Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čištění zubů drahými kovy! Víte, že v péči o chrup můžou pomoci zlato i stříbro?

  • 25. dubna 2021 | 06:00

    Zlato, stříbro, diamanty a perly nejčastěji zdobí naše tělo v podobě šperků. Ovšem drahé kovy nacházejí poměrně velké využití také v medicíně a kosmetice, a to ať už se jedná o pleťové a tělové krémy, masky, mýdla nebo vlasové přípravky. Není tak žádným překvapením, že je najdete i v přípravcích pro dentální hygienu. V čem mohou být přínosné pro vaše zuby?

    Drahé kovy působí antibakteriálně, protizánětlivě, ale dokážou i rozzářit váš úsměv.

    Stříbro má silné antibakteriální účinky

    Stříbro nalezlo cestu do kosmetiky zejména díky svému antibakteriálnímu působení. Například částice stříbra obsažené v krémech pomáhají napravovat různé neduhy pokožky, které jsou způsobeny zánětlivými ložisky či druhotnými infekcemi, jako je akné. Koloidní stříbro dokáže účinně ošetřit povrch pokožky ohledně bakterií, i proto se využívá pro obvazový materiál. „Koloidní stříbro usnadňuje hojení ran na těle, může být aplikováno na popáleniny, omrzliny, proleženiny a jiná poškození kůže,“ potvrzuje účinky stříbra MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky SPLAT, a dodává, že využití nachází i v přípravcích pro zubní hygienu. „Na trhu můžete objevit kvalitní zubní pasty s obsahem aktivních stříbrných iontů, které mají výborné antibakteriální účinky. Při pravidelném a dlouhodobém používání těchto past lze získat účinnou ochranu proti bakteriím, a tím snížit riziko vzniku zubního kazu,“ tvrdí zubní lékařka.

    Vedle stříbra pomáhá zastavit množení bakterií esenciální minerál – zinek glukonát, který bývá rovněž součástí některých zubních past. V kombinaci s aktivními stříbrnými ionty zajišťuje dlouhodobé osvěžení a snižuje riziko vzniku zubního kazu.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...