Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Tajný lék na deprese? Pomoci mohou i poklady z přírody

14. března 2021 | 06:00

Občas každou z nás přepadne depresivní nálada. Na vině může být spousta věcí, mezi nimi i nedostatek vitaminů a minerálů. Zařaďte proto do jídelníčku potraviny, které jsou doslova zásobárnou antistresových látek.

Všechny naše pocity a nálady nejsou nic víc než chemické reakce v těle ovládané hormony štěstí. Nejznámější je serotonin, který hraje důležitou roli v tom, jak se cítíme, a má vliv i na náš spánek. Když ho máme málo, můžou se u nás rozvinout psychické poruchy včetně depresí a úzkostí. Jeho navýšení tedy můžete podpořit potravinami, které obsahují aminokyselinu L-tryptofan. Také vitamin C a vitaminy skupiny B (B6, B9, tj. kyselina listová, a B12) přímo podporují jeho tvorbu. Hořčík zase posiluje nervy a je vhodný při zvýšeném stresu.

Avokádo

Je považováno za zeleninu, ve skutečnosti jde ale o živinami nabité ovoce. Svou oblibu si získalo především pro velké množství vlákniny, bílkovin a prospěšných tuků. Kromě toho obsahuje kyselinu listovou, která právě prospívá naší psychice. Na pultech najdete dva typy avokáda, přičemž na vitamin B6 je o něco bohatší odrůda Hass California, kterou poznáte podle tmavší bradavičnaté slupky. Je ale také o třicet procent kaloričtější než floridská odrůda Fuerte.

Čokoláda

Tělu dodá hořčík a draslík. Také obsahuje anandamid, který má důležitou roli při vnímání bolesti a vzniku depresí. Theobromin je zase přírodní stimulant, který má podobný účinek jako kofein, ale bez nežádoucích vedlejších účinků, jako je nervozita. Pozitivně tedy působí na náš mozek, a podle některých výzkumů je dokonce prevencí Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Také uklidňuje, zvedne náladu a snižuje úzkost. Pro udržení psychické pohody stačí 40 g tmavé čokolády.

Ovesné vločky

Jsou významným zdrojem vitaminů skupiny B (B1, B5 – kyseliny pantothenové, B6 a B9 – kyseliny listové). Navíc pomáhají regulovat výkyvy hladin krevního cukru, které mohou způsobovat změny nálady během dne. Dále v nich najdete nenasycené mastné kyseliny, hořčík a zinek. Kromě toho všeho jsou bohaté na vlákninu, je tedy vhodné si je dopřávat zejména ráno. Vyhnout by se jim měli jen celiaci, protože obsahují menší množství lepku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...