Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, déšť se sněhem 4°C

Bylinné čaje, které bojují proti zánětu. Tyhle pijte každý den!

...
12. listopadu 2024 | 06:00

Zánět je přirozená reakce organismu, kterou bojuje proti nemoci, zranění nebo infekci. Typickými projevy zánětu jsou otoky, zarudnutí, horkost postiženého místa a bolest. Někdy se ale stane, že zánět v těle přetrvává delší dobu. Pak lékaři hovoří o zánětu chronickém.

Jak připravit protizánětlivý čaj:
Zelený čaj
Zázvorový čaj
Šípkový čaj
Mátový čaj

Chronický zánět často probíhá v těle pacienta bez příznaků. Někdy se objevují například bolesti kloubů, únava, příznaky připomínající chřipku. Přítomnost zánětu v krvi odhalí pak krevní testy. Více o zánětech a nemocech, které způsobují, čtěte zde.

Jedním ze způsobů, jak se chronickému zánětu bránit, je zdravá strava a dostatek spánku. Tedy pravidelná jídla s dostatkem kvalitních sacharidů, bílkovin a zeleniny a spánek ideálně mezi 6 a 8 hodinami denně. Důležité je také dodržovat pitný režim. Samozřejmě že základem je voda. Pak jsou tady ale také bylinkové čaje, které mají výrazné protizánětlivé účinky. Které si máte dopřávat plnými doušky?

Zelený čaj

Zelený čaj má antibakteriální a dezinfekční účinky, a proto jeho popíjením posilujete svou obranyschopnost. Můžete ho tak využít jako lék proti celé řadě virových onemocnění a infekcí. Dokáže totiž výrazně snížit například i LDL cholesterol v krvi, což vede ke snížení rizika onemocnění chorobami srdce a cév.

Příprava: Na hrnek o velikosti 250 ml použijte asi dvě čajové lžičky čaje. Uvařte vodu a nechte ji vychladnout na 60–80 °C (2–3 minuty). Čaj louhujte přibližně 2 minuty, případně podle toho, co je napsáno na sáčku. Pijte tři až čtyři šálky denně.

Zázvorový čaj

V zázvoru bylo identifikováno více než 50 různých antioxidačních sloučenin. Zázvor může působit skvěle jako prevence i jako lék. Zázvorový čaj je tak například doporučován při nachlazení nebo virózách. Působí protizánětlivě a podporuje imunitu, pomáhá se zažíváním a zmírňuje nevolnost, pomáhá snížit hladinu krevního cukru, stimuluje krevní oběh a zahřeje.

Jak udělat zázvorový čaj nebo odvar: Tipy od bylinkářky

Jak dělá zázvorový čaj nebo odvar Radka Svatošová z bylinkové školy Zelená louka? Tady jsou její tipy:

1. Čaj nejraději připravuji z bio zázvoru, který není nutné loupat. Oddenek nakrájím keramickým nožem na drobné kostičky a zaliju vařící vodou.

2. Ze zázvoru si můžeme připravit i odvar, který je silnější: Oddenek opět pokrájíme, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a několik minut povaříme. Dávkování je zhruba 1 čajovou lžička na šálek vody. Do odvaru ráda přidávám i léčivé koření jako je kardamom, skořice či kurkuma.

LOUHOVÁNÍ: V obou případech nechte nápoj louhovat asi 15 minut - do doby, než čaj bude mít teplotu vhodnou k pití.

Šípkový čaj

Šípky obsahují nejen velké množství vitaminu C, ale i další protizánětlivé antioxidanty, které chrání buňky před poškozením. Podle některých studií pomáhá šípkový čaj s bolestí a dalšími příznaky souvisejícími s revmatoidní artritidou. Šípek také dokáže výrazně podpořit imunitu.

Jak ho připravit?
1. Dvě polévkové lžíce podrcených sušených plodů zalijte litrem studené vody a nechte louhovat přes noc. Získaný nálev přeceďte přes umělohmotné sítko nebo plátýnko.
2. Těsně před konzumací nápoj pak jen zahřejte na zhruba sedmdesát stupňů Celsia. Jen při tomto postupu - kdy šípky nebudete vařit - zachováte v získaném nápoji co největší obsah vitaminu C, který obsahují. Pít ho ale můžete i studený.

Mátový čaj

Mátový čaj si asi většina z nás spojí se zklidněním podrážděného žaludku a s úlevou při zažívacích obtížích. Pomáhá také při nadýmání. Velkou službu udělá i při nachlazení, zejména pokud budete mátu inhalovat. Dá se popíjet také před spaním na uklidnění a lepší usnutí, zevně se používá i proti bolesti nebo svědění. Byly provedeny studie, které naznačují, že některé látky obsažené v mátě mohou působit proti rakovině, tady je ale potřeba bádat ještě mnohem hlouběji. I tak stojí ale zato mátový čaj do svého jídelníčku zařadit.

Jak čaj uvařit? Dvě čajové lžičky sušených nebo čerstvých mátových lístků zalijte asi 250 ml vroucí vody. Nechte 7 minut louhovat a poté sceďte. Můžete ochutit medem.

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...