Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bylinné čaje, které bojují proti zánětu. Tyhle pijte každý den!

...
9. dubna 2020 | 06:00

Zánět je přirozená reakce organismu, kterou bojuje proti nemoci, zranění nebo infekci. Typickými projevy zánětu jsou otoky, zarudnutí, horkost postiženého místa a bolest. Někdy se ale stane, že zánět v těle přetrvává delší dobu. Pak lékaři hovoří o zánětu chronickém.

Jak připravit protizánětlivý čaj:
Zelený čaj
Zázvorový čaj
Šípkový čaj
Mátový čaj

Chronický zánět často probíhá v těle pacienta bez příznaků. Někdy se objevují například bolesti kloubů, únava, příznaky připomínající chřipku. Přítomnost zánětu v krvi odhalí pak krevní testy. Více o zánětech a nemocech, které způsobují, čtěte zde.

Jedním ze způsobů, jak se chronickému zánětu bránit, je zdravá strava a dostatek spánku. Tedy pravidelná jídla s dostatkem kvalitních sacharidů, bílkovin a zeleniny a spánek ideálně mezi 6 a 8 hodinami denně. Důležité je také dodržovat pitný režim. Samozřejmě že základem je voda. Pak jsou tady ale také bylinkové čaje, které mají výrazné protizánětlivé účinky. Které si máte dopřávat plnými doušky?

Zelený čaj

Zelený čaj má antibakteriální a dezinfekční účinky, a proto jeho popíjením posilujete svou obranyschopnost. Můžete ho tak využít jako lék proti celé řadě virových onemocnění a infekcí. Dokáže totiž výrazně snížit například i LDL cholesterol v krvi, což vede ke snížení rizika onemocnění chorobami srdce a cév.

Příprava: Na hrnek o velikosti 250 ml použijte asi dvě čajové lžičky čaje. Uvařte vodu a nechte ji vychladnout na 60–80 °C (2–3 minuty). Čaj louhujte přibližně 2 minuty, případně podle toho, co je napsáno na sáčku. Pijte tři až čtyři šálky denně.

Zázvorový čaj

V zázvoru bylo identifikováno více než 50 různých antioxidačních sloučenin. Zázvor může působit skvěle jako prevence i jako lék. Zázvorový čaj je tak například doporučován při nachlazení nebo virózách. Působí protizánětlivě a podporuje imunitu, pomáhá se zažíváním a zmírňuje nevolnost, pomáhá snížit hladinu krevního cukru, stimuluje krevní oběh a zahřeje.

Jak uvařit čaj? Zalijte jednu polévkovou lžíci čerstvého loupaného zázvoru nebo jednu čajovou lžičku práškového zázvoru dvěma šálky (cca 0,5 dl) vody. Po 10 minutách jej vyndejte a popíjejte s citronem nebo medem.

Šípkový čaj

Šípky obsahují nejen velké množství vitaminu C, ale i další protizánětlivé antioxidanty, které chrání buňky před poškozením. Podle některých studií pomáhá šípkový čaj s bolestí a dalšími příznaky souvisejícími s revmatoidní artritidou. Šípek také dokáže výrazně podpořit imunitu.

Jak ho připravit? Dvě až tři lžičky čerstvých nebo sušených šípků rozdrťte, přelijte vroucí vodou a nechte 10 minut přikryté louhovat. Přeceďte a popíjejte. Můžete dochutit cukrem nebo medem.

Mátový čaj

Mátový čaj si asi většina z nás spojí se zklidněním podrážděného žaludku a s úlevou při zažívacích obtížích. Pomáhá také při nadýmání. Velkou službu udělá i při nachlazení, zejména pokud budete mátu inhalovat. Dá se popíjet také před spaním na uklidnění a lepší usnutí, zevně se používá i proti bolesti nebo svědění. Byly provedeny studie, které naznačují, že některé látky obsažené v mátě mohou působit proti rakovině, tady je ale potřeba bádat ještě mnohem hlouběji. I tak stojí ale zato mátový čaj do svého jídelníčku zařadit.

Jak čaj uvařit? Dvě čajové lžičky sušených nebo čerstvých mátových lístků zalijte asi 250 ml vroucí vody.  Nechte 7 minut louhovat a poté sceďte. Můžete ochutit medem.

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...