Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chcete zdravá prsa? Tyhle potraviny určitě zařaďte do jídelníčku

  • Chcete zdravá prsa? Tyhle potraviny určitě zařaďte do jídelníčku
    29. září 2022 | 05:00

    Rakovina prsu je nejčastějším typem rakoviny a druhou nejčastější příčinou úmrtí u žen. Protože jde o tak běžný typ rakoviny, daly jsme dohromady řadu doporučení, která by mohla pomoct snížit riziko onemocnění. Zde jsou některé běžné potraviny, které vám pomohou předejít vzniku nádorového onemocnění.

  • 1. Citrusy a bobule

    Příjem ovoce je často spojován se zdravějším životním stylem a lepšími zdravotními výsledky, protože lidé, kteří jedí více ovoce, mají tendenci více cvičit, konzumovat méně alkoholu a méně kouří. Vedle toho nám konzumace ovoce pomáhá ke zdraví našich prsou. Ideální jsou citrusové plody a bobule. Mají totiž vysoký obsah antioxidantů a podporují ničení rakovinných buněk. 

  • 2. Bílkoviny

    Bílkovina je živina zodpovědná za stavbu všech tkání v našem těle. Je také potřebná k udržení zdravého a silného imunitního systému. Když onemocníte, vaše tělo potřebuje větší množství bílkovin, aby se vyléčilo a bojovalo s nemocemi, a to včetně rakoviny prsu. Ženy, které zvýšily příjem bílkovin poté, co jim byla diagnostikována rakovina prsu, vykazovaly dokonce výrazně nižší riziko recidivy rakoviny. 

    Video se připravuje ...
    Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají

  • 3. Fazole a luštěniny

    Mezi luštěniny patří fazole, čočka, sója, cizrna či hrách. Jedná se o potravinovou skupinu známou jako nutriční bomby, a to zejména díky vysokému obsahu vlákniny a rostlinných bílkovin s příznivými zdravotními účinky. Podle odborníků může vláknina v luštěninách snížit hladinu cirkulujícího estrogenu v těle, čímž se sníží riziko vzniku rakoviny prsu. Fazole dokonce stimulují imunitní systém a částečně podporují odumírání nádorových buněk. Proto není na škodu dát si párkrát za týden k večeři jednu z uvedených luštěnin.

  • 4. Brokolice

    Brokolice obsahuje látky, které pomáhají bránit rozvoji rakoviny prsu! Zajímavé je, že účinek se zdá ještě silnější, když je brokolice syrová. Nezapomeňte proto do příštího salátu přidat pár kousků brokolice spolu s květákem nebo klidně i zelím!

    Video se připravuje ...
    Kdoule. Proč je toto ovoce téměř zapomenuté? • VIDEO: Videohub

  • 5. Špenát a listová zelenina

    Špenát, brukev i kapusta – tato zelenina je pro dámská prsa neuvěřitelně prospěšná. Je plná antioxidantů, které dokážou do jisté míry bránit vzniku rakoviny prsu. Kyselina listová je další látka, na kterou jsou brokolice či kapusta velmi bohaté. Čím více je prostřednictvím listové zeleniny konzumována, tím nižší je riziko vzniku mnoha druhů rakoviny, a to včetně rakoviny prsu. 

  • 6. Vláknina

    Rozpustná vláknina (semínka, ovoce) pomáhá kontrolovat hladinu inzulinu, který je spojen se zvýšeným rizikem rakoviny prsu u premenopauzálních žen. Naproti tomu nerozpustná vláknina (celozrnné pečivo, oříšky) pomáhá snižovat koncentraci estrogenu tím, že podporuje jeho vylučování stolicí, čímž snižuje riziko vzniku rakoviny prsu a nádorů souvisejících s hormony. Konzumací celozrnných výrobků, luštěnin, ovoce a zeleniny zkrátka neuděláte chybu.

    Video se připravuje ...
    Podcast Restart: Jak na změnu životního stylu? • VIDEO: Videohub

  • 7. Čemu se vyhnout?

    Veškeré potraviny, které jsou smažené nebo mohou dlouhodobě zvyšovat hladinu inzulinu, zvyšují také riziko vzniku rakoviny prsu. Jde o například bílé pečivo, smažené jídlo, sladké pečivo a fast food. Dále nejsou vhodné ani uzeniny, které jsou známé tím, že rakovinu mohou přímo způsobovat. 

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  prsa, zdraví, jídlo, potraviny, životospráva
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...