Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Říkali se sexem nespěchat, studie ukazuje něco jiného

  • 1. září 2022 | 06:00

    Co já jsem se neposlouchala kázání od maminky o tom, jak je brzká sexuální zkušenost špatná. „Počkej si, nespěchej, budeš mít na to všechno dost času!" Nová studie kanadských odborníků ukázala, že se naopak může pojit s pozitivními vlivy.

    Lidé s časnější sexuální zkušeností totiž vykazovali méně problémů s touhou, vzrušením i sexuálním uspokojením. Pro drtivou většinu z nich navíc nebyl sexuálním debutem pohlavní styk.

  • Co je to sexuální zdraví?

    Světová zdravotnická organizace WHO definuje sexuální zdraví jako: „Stav fyzické, emoční, duševní a sociální pohody související se sexualitou; nejedná se tedy o pouhou nepřítomnost nemoci, dysfunkce či slabosti. Sexuální zdraví vyžaduje pozitivní a respektující přístup k sexualitě a sexuálním vztahům a zároveň prožívání příjemných a bezpečných sexuálních zážitků, bez nátlaků, diskriminace či násilí.“ Sexuální zdraví má i svůj vlastní světový den, který připadá na 4. září. Slaví se od roku 2010, kdy ho vyhlásila Světová asociace pro sexuální zdraví ve snaze podpořit povědomí o sexuálním zdraví po celé zeměkouli.

    Video se připravuje ...
    Jak si vybrat svou první erotickou pomůcku a na co si dát pozor • VIDEO: Adam Balažovič/bpž

  • Čím dřív, tím lepší sexuální život

    Ve studiích zabývajících se sexuálním zdravím se lze často setkat s náznaky, že jedním z rizik ohrožujících sexuální zdraví je i předčasný sexuální debut, jímž se obvykle míní první pohlavní styk. „Ten dle odborníků může vytvářet předpoklady pro mnoho negativních projevů a důsledků, a to od neplánovaného těhotenství a sexuálně přenosných chorob až po sexuální vykořisťování a zneužívání,“ uvádí Adam Durčák z e-shopu Ruzovyslon.cz. Dodává ale, že situace nemusí být ani zdaleka tak jednoznačná, jak by se z výsledků výzkumů dalo usuzovat. Důkazem je nová studie odborníků z University of Toronto Mississauga uveřejněná v odborném časopise Journal of Sexual Medicine, jež se na sexuální debut zaměřila v širším kontextu a jejíž výsledky ukazují, že brzká sexuální zkušenost může mít naopak i dopady pozitivní.

  • Jak probíhala studie?

    Výzkum byl proveden na vzorku 3139 dospělých, kteří byli dotázáni například na to, kdy zažili první sexuální kontakt, první sexuální stimulaci, první pohlavní styk a první orgasmus. Zároveň průzkum obsahoval také otázky na sexuální historii respondentů v uplynulých čtyřech týdnech, které se zaměřily hlavně na potíže s orgasmy, touhou, vzrušením a sexuálním uspokojením. Z dotazníku vyplynulo, že průměrný věk sexuálního debutu činil u respondentů 17 let, a výsledky ukázaly, že osoby s časnější sexuální zkušeností měly sledovaných obtíží méně, a tudíž měly lepší sexuální funkci, jež pro dobré sexuální zdraví je zásadní.

  • Odkládání sexu může ovlivnit funkci

    „Zdravá sexuální funkce je předpokladem zdravého sexu, který by měl být vedle bezpečného a samozřejmě konsenzuálního také příjemný. Zahrnuje absenci potíží s touhou, vzrušením a orgasmem, stejně jako absenci bolesti při pohlavním styku a celkovou spokojenost se sexuální aktivitou,“ doplňuje k tématu Adam Durčák.

    Studie také zjistila, že 93 % respondentů mělo před prvním pohlavním stykem již nějaké sexuální zkušenosti, včetně předchozího sexuálního kontaktu, orgasmu a sexuální stimulace. Sledování sexuálních zkušeností mimo pohlavní styk bylo důležité, protože dospívání je obdobím sexuálního objevování a experimentování a pohlavní styk zřídkakdy znamená pro mladé lidi začátek sexuální aktivity. S každou další generací jsou tak stále častější jiné formy sexuálních debutů.

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Se sexexpertkou o ženské sexualitě a schopnosti dosáhnout orgasmu • VIDEO: Videohub

  • V co doufají autoři studie?

    Autoři studie rovněž vyjádřili naději, že by jejich práce mohla pomoct v sexuální výchově, která se bohužel v mnoha zemích zaměřuje zejména na zdůraznění sexuální abstinence. Sexuální výchova, která hlásá, že zdravou sexualitou je pro dospívající jedině sexualita nulová, tedy sexuální abstinence, a která nabádá mladé lidi k odložení veškerých sexuálních aktivit do pozdějšího věku, může být dle odborníků z dlouhodobého hlediska pro sexuální zdraví mladých lidí dokonce škodlivá, přinejmenším s ohledem na zdravou sexuální funkci.

Diskuse ke článku
.