Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Proč si dopřávat denně studenou sprchu? Budete zdravější a hubenější!

  • Jak a proč se sprchovat studenou vodou?
    19. září 2022 | 06:00

    Sprchujete se studenou vodou? Pokud ne, možná neznáte všechny účinky denního sprchování na vaše tělo! Nejspíš vám naskočí husí kůže, ale můžete posílit imunitu i zhubnout o pár kilo. 

  • 1. Stimulace krevního oběhu

    Když na sebe ve sprše pustíte ledovou vodu, vaše tělo zareaguje přirozeně a lekne se. Chrání vás tak před podchlazením. Šok, který prožijete, zvýší krevní průtok v těle, aby tělo zahřálo životně důležité orgány. Tato stimulace krevního oběhu je pro lidské tělo zdravá. Některé ženy uvádějí, že mají díky rozproudění krve v těle dokonce jasnější pokožku. 

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama - Libor Mattuš • VIDEO: Videohub

  • 2. Úbytek váhy

    Lidské tělo zareaguje na mrazivou vodu dočasným nastartováním metabolismu. Když se tělo snaží udržet se v teple, spotřebovává mnoho energie. Tento proces samozahřívání spaluje další a další kalorie. Nečekejte ale, že z vás sprchování ve studené vodě udělá plážovou bohyni. Spíš vás jen popostrčí k vysněnému číslu na váze.

  • 3. Posílení imunity

    Vědci zjistili, že ledové sprchy mohou posílit imunitní systém a učinit nás odolnějšími vůči nemocem. Některé studie dokonce spojují studené sprchy s větší pravděpodobností přežití rakoviny. Pokud jde o duševní zdraví, studená voda může pomoct mírnit příznaky deprese. 

  • 4. Jak se správně sprchovat studenou vodou?

    Stále chcete vyzkoušet sprchování studenou vodou? Dobře, zhluboka se nadechněte, dejte svému tělu čas, aby se přizpůsobilo, jakmile teplotu vody snížíte. A jak dlouho to musíte vydržet? Doporučuje se minimálně třicet sekund, ovšem tři minuty je prý zas až příliš. Ideální je tedy něco okolo jedné minuty. Pokud máte ale nějaká srdeční onemocnění, ledovou lázeň si raději odpusťte. 

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  sprcha, studená sprcha, zdraví, imunita, TĚLO
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...