Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trápí vás zahleněný krk? Zbavte se nachlazení s pomocí účinných triků

Vyzkoušejte triky, které vás zbaví zahleněného krku
20. října 2023 | 06:00

Nejčastěji bojujeme se zahleněním během chřipky nebo nachlazení. Toho se však můžete rychle zbavit s následujícími účinnými triky, které vám zaberou minimum času. Věci na ně seženete v každé lékárně nebo i doma a zaručeně vám pomohou. Jak být zase rychle fit, zbavit se chrapláku a ulevit podrážděnému krku?

Určitě se shodneme na tom, že mít zahleněný krk a průdušky není nic příjemného. Máme pro vás tipy, díky kterým se tohoto nepříjemného problému snadno zbavíte.

Pomůže zvlhčovač vzduchu

Vlhkost pomáhá uvolnit hlen, a vy ho pak můžete snadněji vykašlat. Tento způsob sice nepomáhá každému, ale pokud máte se zahleněním problémy už delší dobu, může za tím být i příliš suchý vzduch v místnosti. Rozhodně byste proto měla zvlhčovač vzduchu vyzkoušet.

 

Jak se zbavit zahlenění? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Jak se zbavit zahlenění • VIDEO: David Hanuš/iStock.com

 

Mocné účinky inhalace

Jedním z nejlepších způsobů, jak se zbavit hlenu, je inhalování obyčejné páry. Stačí vám velký hrnec s vroucí vodou, kterou necháte trochu vychladnout. Dáte si přes hlavu ručník a hluboce a pomalu budete páru nosem a ústy inhalovat. Horká pára pomáhá otevřít dýchací cesty.

Priessnitzův zábal přes noc vám dokonale uvolní krk

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak si uvolnit krk, je Priessnitzův zábal. Je velice snadný a zvládnete ho během pár minut. Stačí vám k tomu šátek nebo utěrka, kapesník a igelitový sáček. Kapesník namočte do studené vody, přiložte ho na krk a překryjte pytlíkem nebo jakoukoliv igelitovou vrstvou. Nakonec ho převažte suchým šátkem nebo šálou. Zábal nechte působit přes noc. Váš krk zábal dokonale uvolní a urychlí to i celý proces uzdravení.

 

Lišejník a šalvěj

Ideální jsou při nachlazení cucavé pastilky s lišejníkem islandským nebo šalvějí, které seženete v lékárně. V lišejníku se nachází slizy, které na sebe vážou vodu a vytváří v ústech i v krku mokrý povrch, který pomáhá mírnit zahlenění a usnadňuje vykašlávání. Vhodný je nejen na hlenitý, ale také na suchý kašel, kdy zklidňuje podrážděnou sliznici. Podobné účinky jako lišejník má i šalvěj, kterou si můžete sama vypěstovat doma. Uvařte si z ní čaj. Nebo si lze pořídit další léčivé doplňky z lékárny.

 

Podstatný je dostatečný pitný režim

Hlenu se nezbavíte, pokud nebudete dostatečně pít. Ideální je horký čaj, velmi účinný je ale i silný kuřecí vývar, do kterého můžete navíc vymačkat citron. Naopak nepijte alkoholické nápoje a kávu stejně jako limonády obsahující kofein – ty vás totiž mohou dehydratovat.

 

Zázračný zázvor

V boji s jakýmkoliv nachlazením a škrábáním v krku je jedním z nejefektivnějších pomocníků zázvor. Vedle jiných pozitivních účinků má zázvor schopnost účinně uvolňovat dýchací cesty a podporovat přirozenou obranyschopnost. Výborný je například domácí zázvorový čaj ze strouhaného kořene zázvoru zalitý horkou vodou s medem a citronem. Příprava je velice jednoduchá, proto ho určitě vyzkoušejte. Uvidíte, že se vám uleví.

 

Všestranný pomocník med

Dalším přírodním prostředkem pro odstranění hlenu je med přidaný do teplé vody s citronem. Vědci zjistili, že je dokonce účinnější než dextromethorphan, tedy látka tlumící suchý a dráždivý kašel, kterou běžně najdeme v lécích proti kašli. Med je účinný hlavně pro zlepšení spánku u dětí s infekcemi horních dýchacích cest.

 

Další účinné tipy, jak se zbavit zahlenění, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková, Tereza Brožová
Video se připravuje ...