Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fyzioterapeutka Adéla Červenková: Poslouchejte tělo, přestanou vás bolet záda

Fyzioterapeutka Adéla Červenková
7. prosince 2020 | 06:00

S fyzioterapeutkou a majitelkou terapeutického centra Namao.cz jsme mluvily o bolestech zad. Přitom řešení je možná jednodušší, než si myslíte. Každý večer mi připadá, že žádný další pohyb moje záda nezvládnou. Nejraději bych se schoulila do klubíčka a vůbec nic nedělala. Ale to problém nevyřeší. Kde je zakopaný pes?

Mám pocit, že každý druhý si teď stěžuje na bolest zad. Čím to je?

Faktorů je mnoho. Jednak máme málo přirozeného pohybu. Celé dny sedíme u počítače a často se do práce přemisťujeme autem. Pak je obzvlášť v tomto roce obrovská míra stresu. A ten se promítá ve formě napětí do svalů a kloubů. Je také mnoho těch, kteří nějakým způsobem cvičí, ale není to způsob úplně šťastný. Hodně hobby sportovců například absolutně neregeneruje.

Jakou roli hraje při bolestech zad psychika?

Obrovskou. Jsou to dvě spojené nádoby. Psychika hraje roli také v léčbě bolestí. Jakmile panuje mezi vámi a terapeutem důvěra, šance na vyléčení se rapidně zvyšuje. U většiny lidí mi nyní přijde, že ale největší problém je v neschopnosti odpočívat, vypnout na chvíli myšlenky nebo jim alespoň nedávat ten největší prostor a místo toho se zaměřit na tělo.

Které každodenní činnosti můžou bolest zad zhoršovat nebo způsobovat?

Sezení, dlouhé stání, jízda autem. Tělu vlastně vadí veškeré pohyby, které jsou opakované a statické. Postačí mu, když se za den několikrát zvednete a cíleně protáhnete. Když dlouho stojíte, vyplatí se dát si pod nohu židli a stoj proložit pár dřepy. Zkrátka poskytněte svému tělu co největší variabilitu pohybů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: MAJ
Video se připravuje ...