Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Odborníci varují: Tyto složky v zubních pastách vám mohou zničit úsměv i zdraví

  • 20. září 2020 | 06:00

    Mnozí vnímají zubní pastu jako obyčejnou věc, nad kterou není potřeba zbytečně přemýšlet. Pokud vám ale jde o bílý úsměv, svěží dech, zdravé dásně a obecně zdraví, dejte přednost přírodním pastám pro každodenní ústní hygienu. Ty chemické totiž obsahují látky, které vám mohou naopak uškodit! Na co si dát při výběru zubní pasty pozor?

    Patříte mezi ty, které by pro bílý úsměv podstoupily cokoli? Možná si škodíte více, než jste si myslela. 

  • Pozor na agresivní abraziva

    Autor: shutterstock.com

    Po krásně bílých zubech touží většina z nás, jenže v obchodech jsou obvykle bělicí zubní pasty s obsahem agresivních abraziv, jako jsou oxid hlinitý, hydroxid hlinitý nebo uhličitan vápenatý. „Agresivní abraziva obsažená v zubních pastách poškozují zubní sklovinu, dochází tak k odhalení citlivých míst skloviny a zvýší se citlivost zubů. Za tuto cenu nikomu z nás bílý úsměv nestojí,“ říká MDDr. Tomáš Machač, odborný garant přírodních produktů v péči o ústa značky SPLAT. Pokud chcete bělejší zuby, vyberte si přírodní pastu obsahující enzymy, které bělí účinně a přitom přirozeně.

    Věděla jste, že k přirozené bělosti zubů pomáhají přírodní extrakty z ananasu či papáji? Oba tyto enzymy účinně odstraňují zubní plak a šetrně leští sklovinu.

  • Antibakteriální složky chlorhexidin a triklosan

    Autor: Shutterstock.com

    Součástí zubních past jsou antibakteriální složky. Je ovšem značný rozdíl, jestli se jedná o nebezpečnou chemii, nebo o bezpečnou antiseptickou složku – jako třeba biosol. „Biosol pomáhá odstraňovat bakterie z biofilmu na povrchu zubní skloviny, které mohou způsobovat parodontózu. Triklosan obsažený v některých zubních pastách má sice za úkol ničit škodlivé bakterie, jenže na rozdíl od biosolu přispívá k řadě zdravotních rizik, jako jsou rezistence vůči prospěšným bakteriím, hormonální problémy či poruchy zdraví střev,“ varuje Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa. Triklosan dokonce obsahují nejen některé zubní pasty, ale je velmi často obsažen v čisticích prostředcích pro domácnost.

    Pozor si dejte i na chlorhexidin. Ten je sice velice účinný v boji s parodontálními bakteriemi, ale při dlouhodobém používání způsobuje vysušování a přecitlivělost sliznice a mimo jiné i šedý odstín zubní skloviny.

  • Pěnivé čisticí složky aneb proč je to lepší bez pěny

    Na opar pomáhá i zubní pasta s fluoridem.
    Autor: Shutterstock.com

    Součástí mnohých zubních past, ale i šamponů a sprchových gelů jsou pěnidla, tzv. SLES/SLS (sodium lauryl sulfát). „Pěna vyvolává pocit, že je prostředek superúčinný a zuby dokonale vyčistí. Ve skutečnosti však pěnivá složka v pastách může vysušovat ústní sliznici. V případě šamponů vysušuje a dráždí pokožku a může způsobovat alergie,“ varuje Zuzana Heiník Bělová. Mnohem lepší volbou je výrobek, který obsahuje například sodium lauryl sarcosinát. „Jde o mnohem jemnější a bezpečnější činidlo, které navíc účinně působí proti zubnímu kazu,“ doplňuje zubní lékař Machač.

  • Vyhýbejte se syntetickým sladidlům

    Autor: istock.com

    Mezi rozporuplné složky zubních past patří i umělé sladidlo sacharin, které může být karcinogenní, proto dávejte vždy přednost zubním pastám bez nebezpečných syntetických sladidel. „Vybírejte zubní pasty s přírodními složkami, jako jsou xylitol, manitol, extrakt ze stévie nebo sukralóza,“ radí Zuzana Heiník Bělová.

  • Fluorid: ano, či ne?

    Autor: Shutterstock.com

    O fluoridu se posledních několik let vede mnoho spekulací. Čištění zubů pastou s fluoridem má mnoho příznivců i odpůrců. Co na to odborník? Podle MDDr. Tomáše Machače jde o nejefektivnější prostředek v prevenci proti zubnímu kazu. „Fluorid se do past přidává, aby pomohl stimulovat proces remineralizace skloviny, čímž se zabraňuje tvorbě zubního kazu. Zubní pasty s fluoridem nejsou nebezpečné. Jediné, na co by si měl dát člověk při jejich používání pozor, je, aby pastu s fluoridem nepolykal,“ říká MDDr. Tomáš Machač.

    Potřeba využívat pasty s obsahem fluoridu je však pro každého jiná. Mimo jiné záleží i na kvalitě vody. V některých zemích se například stále ještě fluorizuje kohoutková voda. Nechte si poradit od svého zubního lékaře nebo dentální hygienistky.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...