Kolik zeleniny denně sníst a co se stane, když to s ní přeženete?

Kolik zeleniny denně sníst a co se stane, když to s ní přeženete?
15. září  2020 
 06:00

V případě, že se snažíte jíst zdravě, jako první do svého jídelníčku zakomponujete více zeleniny. Ta je, stejně jako ovoce, zdrojem fytochemikálií, biologicky aktivních látek obsažených v rostlinách, které se vyskytují zejména v rajčatech, špenátu, brokolici, batátech, v oranžových a žlutých druzích zeleniny a ovoce. A čím jsou pro naše tělo prospěšné? Mají antivirové, antimikrobiální i antioxidační vlastnosti!

„Taková červená paprika obsahuje více vitaminu C než citrusové plody," poukazuje na důležitost konzumace zeleniny výživový odborník Petr Havlíček. Zelenina je také zdrojem rozpustné vlákniny, která pomáhá při snižování cholesterolu v krvi, podporuje vylučování, má detoxikační účinky na celý organismus a pomáhá čistit střevní trakt. „Rozpustná vláknina vyživuje pozitivní obyvatele našeho tlustého střeva, tzn. bakterie, které jsou v úzkém kontaktu s imunitními buňkami, a tak ovlivňují i naši imunitu," vysvětluje Petr Havlíček a odkazuje na jedno z předchozích videí pořadu Rozum v troubě, ve kterém se blíže věnuje tomuto tématu.

„Pokud jde o konzumaci zeleniny, tak nemusíme řešit to, kolik té zeleniny máme sníst. Na rozdíl od ovoce většina zeleniny má výrazně nízký obsah energie, protože obsahuje velmi málo sacharidů," tvrdí Petr Havlíček. Zelenina typu rajče, paprika, okurka, cuketa nebo listová zelenina obsahuje zanedbatelné množství využitelné energie. Opatrnější buďte pouze u škrobových druhů zeleniny, jako jsou batát nebo brambor. „Všeobecně platí pravidlo, že zeleniny bychom měli sníst zhruba dva- až třikrát více než ovoce," tvrdí Petr Havlíček. Měli byste tak zkonzumovat přibližně čtyři sta až šest set gramů zeleniny denně. Preferujte převážně tuzemské sezonní druhy, které se vám na talíř dostanou ve zralé podobě v co nejkratším čase, a obohatí tak vaše tělo o spoustu cenných látek.

Zeleninu konzumujte nejlépe syrovou, jelikož při tepelné úpravě se cenné látky vytrácí. Jsou zde ale i výjimky, jako jsou rajčata, která obsahují silný antioxidant lykopen. Jeho množství po tepelné úpravě naopak stoupá. Ve výběru zeleniny se snažte o maximální pestrost, jelikož každý druh obsahuje jiné vitaminy a prospěšné látky. Pokud to s konzumací zeleniny náhodou přeženete, projeví se to pouze zvýšenou plynatostí. Závěrem se Petr Havlíček věnuje otázce, kdy nejlépe zeleninu konzumovat. Ideálně přidejte porci ke každému hlavnímu jídlu, tzn. ke snídani, obědu a večeři.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji