Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jídlo jako (ne)přítel krásy: Poznáte, že trpíte poruchou příjmu potravy?

...
17. září 2020 | 06:00

Přestože se snad blýská na lepší časy a symbolem ženské krásy už nebude vychrtlost, stále se až 20 procent žen potýká s anorexií a dalšími poruchami příjmu potravy. Víte, jak poznáte, že zrovna vy máte problém s jídlem?

"V postmoderní společnosti se mezi ženami hraje vysoká soutěž, jejímiž vítězkami se nejsnáze stanou ty mladé, krásné a… Na kost vyhublé,“ říká respektovaná belgická psycholožka Esther Perel, velká kritička mainstreamu, který vede k nezdravě hubené „kráse“. Opakovaně poukazuje na hlavní a nejčastější spouštěč chorob příjmu potravy – snahu vypadat stejně jako populární modelky, herečky, zpěvačky a za žádnou cenu z této řady kostlivých krásek nevybočit.

Paradoxem je, že mezi obdivovanými idoly může být spousta pacientek s mentální anorexií, kterým jde přinejmenším o zdraví. „Drasticky omezují jídlo a kombinují to se stále se zvyšující intenzitou pohybu, jen aby tělu nedopřály žádné kalorie,“ vysvětluje profesorka Hana Papežová z Centra pro léčbu poruch příjmu potravy Psychiatrické kliniky VFN Praha.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: sia
Video se připravuje ...