Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kateřina Cajthamlová: Ideální oběd je tříchodový. Můžeme o něj ale přijít!

11. září 2020 | 13:04

Polední menu v restauraci vyjde zhruba na 130 korun. V kantýnách se jí dokonce většinou do padesátikoruny. „Hrozí, že v restauracích a kantýnách zdraží jídla a lidé je přestanou pravidelně navštěvovat,“ říká ale MUDr. Kateřina Cajthamlová. Proč? Kvůli tzv. stravovacímu paušálu.

Jak vypadá ideální oběd? 
Ideální je teplý tříchodový oběd. Právě proto je dobré vybírat si z větší nabídky přesně v den oběda a nechystat si ho doma dopředu. Může být třeba jiné množství, je třeba jiné počasí, než jsme očekávali, nebo nemáme chuť na to, co jsme si připravili předchozí den a musíme si to ohřát nebo sníst studené. Oběd v restauraci nebo v kantýně tyto nevýhody nemá.

Jak je důležitý?
Měl by pokrývat zhruba 33–35 % energetické i živinové potřeby za den. Ideálně by se měl skládat ze zmíněných tří chodů a lidé by jej měli konzumovat v klidu a mimo své pracovní místo – v kulturním prostředí. Obědová pauza je důležitou přestávkou v práci a oběd zajišťuje živiny a energii pro odpolední soustředění. Měl by být pestrý, čerstvě připravený a hygienicky nezávadný.  

Jaký vliv by mohl mít plánovaný stravovací paušál jako alternativa ke stravenkám a jídelnám?
Lidé by dostávali hotovost namísto stravenek nebo dotovaných jídel v kantýnách. To by vedlo k tomu, že by využili prostředky původně určené na stravování jinak než na jídlo. Ve výsledku by tak v kantýnách i restauracích zdražila jídla. Lidé by je přestali pravidelně navštěvovat a to by vedlo k tlakům na jejich uzavření. A na konci hrozí zhoršení zdravotního stavu zaměstnanců i ztráty pracovních míst ve stravovacích provozech.

Ministryně Schillerová tvrdí, že lidé se budou stravovat pořád stejně kvalitně.
Rozhodně tomu tak nebude. Stravovací paušál zhorší dostupnost levných obědů. Tento návrh povede ke zhoršení zdravotního stavu zaměstnanců, a tím i jejich výkonnosti. Zničíme fungující systém stravování, což zaměstnavatele ve svém důsledku poškodí. Protože to půjde proti zdraví a spokojenosti jejich zaměstnanců.

Autor: red
Video se připravuje ...