Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Meningokok může připomínat chřipku! Ale je smrtelně nebezpečný. Jak ho poznat?

  • Nejohroženější skupinou jsou malé děti.
    8. února 2017 | 06:00

    Vysoká horečka, bolest hlavy, kloubů, pocity na zvracení. Při těchto příznacích vás v první chvíli asi napadne vzít si paralen a zalézt do postele s chřipkou. I když chřipka není žádná legrace, mohlo by to být ještě horší. Mohlo by jít o meningokokovou infekci, která pokud není včas podchycena, může zabíjet. Jak ji od klasické chřipky poznáte? 

  • Jaké jsou příznaky meningokoka?

    Normální tělesná teplota se pohybuje mezi 35, 8 - 37, 3 stupňů. Zvýšená může být třeba i v rozrušení, není tedy nutné ji hned srážet.
    Autor: Shutterstock.com
    Mnoho příznaků meningokokové infekce se shoduje i s těmi, které se mohou objevit při chřipce. "Základní projevy tohoto nebezpečného stavu zahrnují horečku nad 38 stupňů Celsia, bolest hlavy, světloplachost, zvracení, ztuhlou šiji a vyrážku. Zdaleka ne vždy se vyskytují všechny dohromady," upozorňuje vakcinolog Rastislav Maďar. I v tomto případě se příznaky objeví znenadání, bez předešlých varování. Jenže u meningokokové infekce je běžná i vyrážka na kůži. I ta se může objevit u chřipky, proto je dobré udělat domácí test. 

  • Jak se dělá skleničkový test?

    Pokud máte podezření, udělejte skleničkový test.
    Autor: Profimedia.cz
    V případě, kdy se objeví horečka a vyrážka, přiložte na kůži sklenici. V případě, kdy pod ní vyrážka zmizí, můžete být klidnější – o meningokoka nejde. Jestliže ale ani po přitisknutí sklenice fleky nezmizí, volejte sanitku. Nemoc totiž způsobuje zvýšenou srážlivost krve. Ta pak ucpává drobnější cévy a dochází k nedokrvení a odumření tkání a orgánů. Tím, že se vyčerpají srážlivé faktory jinde, v kůži pak může dojít ke krvácení přímo pod pokožkou, což vypadá právě jako vyrážka, která však pod sklenicí nebo jiným sklíčkem nezmizí.

     

  • Co když se vyrážka neobjeví?

    Video se připravuje ...
    Jaké jsou příznaky meningokoka? • VIDEO: youtube.com
    Existují ale i jiné indicie, které vám napoví, že je potřeba urychleně volat lékařskou pomoc, než je vyrážka a skleničkový test. Pokud člověk vykazuje některé z příznaků nemoci, položte ho na rovnou podložku a hlavu mu přitáhněte bradou k hrudníku. Jestliže v tu chvíli vystřelí jeho nohy, ohne je v kolenou a je to pro něj bolestivé, může to potvrdit vaše domněnky. 

  • Co může meningokoková infekce způsobit?

    Jedním z příznaků meningokokové meningitidy může být i vysoká horečka a bolest hlavy, tak jako u chřipky.
    Autor: Shutterstock.com
    Tato nemoc je skutečně akutní a jde v ní o minuty. Pokud příznaky podceníte a ihned nezavoláte lékařskou pomoc, může dojít na nejhorší. A pokud budete na pohotovost volat, sdělte dispečinku, že máte podezření na meningokokovou infekci. V sanitkách se dnes již pro tento případ vozí antibiotika, která je nutné nasadit co nejdříve. Bohužel i po jejich nasazení se může toxin, který je v bakteriích obsažen a který je právě strůjcem všeho neštěstí, uvolňovat. 

    K absolutnímu a hlavně nevratnému poškození celého organismu dochází během pár hodin od prvních příznaků. Může dojít k selhání orgánů, zejména ledvin, jater nebo plic. Meningokoková infekce také postihuje mozkové blány a způsobuje jejich zánět. V důsledku nedokrvení končetin bohužel končí nemoc i amputací. 

  • Koho postihuje?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nejrizikovější skupinou jsou malé děti a dospívající. Zhruba od narození do čtyř let se vyvíjí imunitní systém dítěte, je tedy náchylnější k různým nemocem. U dospívajících bývá imunitní systém také oslaben tím, že se jejich tělo stále ještě vyvíjí, bývá někdy zatěžován nejrůznějšími výstřelky módních stravovacích směrů nebo třeba sportovní aktivitou. Neznamená to ale, že by dospělí byli ušetřeni! Infekce se přenáší kapénkovou cestou. 

  • Rizikové faktory

    Video se připravuje ...
    Vakcinolog Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhDr. varuje před riziky meningokokové infekce, která může být smrtelná • VIDEO: Hana Dvořáčková
    „Faktory, které považujeme za rizikové z hlediska přechodu od nosičství do nebezpečné invazivní formy infekce, jsou věk, fyzická zátěž, jiná nemoc oslabující imunitní systém, např. viróza, u adolescentů například diskotéka v zakouřeném prostoru, nevyspání, konzumace alkoholu apod. K přenosu bakterie dochází u hromadných akcí typu koncertů či velkých sportovních událostí,“ říká Maďar. Člověk přitom může být pouze přenašeč a nemoc se u něj vůbec neprojeví. Inkubační doba je však sedm dnů. Proti nemoci se lze chránit očkováním, které si pacient musí hradit sám. Je pak ale na celý život ochráněn.

    Zajímá vás, jaká dětská onemocnění doprovází vyrážka? Velký přehled těchto nemocí a to, jak je od sebe poznat a jak je léčit, najdete zde!

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...