Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nezanedbejte problémy s žilami! Specialista radí, jak ušetřit peníze, čas i bolesti

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
24. července 2020 | 06:00

Také nerada chodíte k doktorovi a navštívíte ho teprve tehdy, když vás něco opravdu trápí? Preventivní prohlídky neřešíte a vynecháváte je? Například by vás asi nenapadlo jít si nechat vyšetřit žíly... Přitom samo tělo nám dává signály, které se dají jednoduše číst a kterými nás nabádá situaci řešit dřív, než to bude mnohem bolestivější a časově i finančně náročnější. Vyzpovídala jsem MUDr. Libora Dvořáčka, specialistu na žilní a cévní chirurgii, který mi přesně vysvětlil, jak poznat problém a jak ho řešit od A až do Z.

Kdy je nejlepší čas na to, jít na vyšetření žil?

Na vyšetření žil se jako pacient dostanete v momentě, kdy máte nějaké problémy. Tím problémem může být už jen to, že žíly na dolních končetinách víc vidíte, že jsou přeplněné. V tento okamžik je ideální doba přijít, protože tím pádem se nemusí řešit žádné komplikace, které s tím mohou souviset. Pokud se promešká toto stadium, tak se žíly mohou zanítit, což znamená, že jsou bolestivé na pohmat a jsou červenější. Můžou se také objevit vyrážka nebo ekzém, což je už další fáze onemocnění, nebo se dostaví nějaký defekt. Ten už může být nevratný nebo těžko řešitelný a jizevnaté změny po defektu jsou už esteticky nehezké, protože s tím mohou přijít i pigmentové změny.

Jak se k vám vlastně člověk dostane, pošle ho obvodní lékař?

Praxe je taková, že většina pacientů přijde sama. Někde si zjistí, že pokud mají tento problém, tak to musí řešit, a chtějí to řešit. V prvních fázích jde totiž většinou o estetický problém. Praktický lékař většinou řekne, že je to jen estetická záležitost, není to třeba léčit, předepíše punčochy a pacienta nikam neodešle. Takže je dobré si tuto možnost vyhledat sám a přijít.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...