Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trápí vás večerní úzkost? Víme, co musíte udělat přes den i před spaním, abyste se jí vyhnula

  • 28. června 2020 | 06:00

    Pokud pracujete přes den, pak by pro vás měl být večer časem odpočinku, ale také dobou, kdy věnujete svůj volný čas koníčkům a přátelům. Se setměním nastává chvíle, kdy denní shon končí, a měla byste umět všechny povinnosti tzv. hodit za hlavu. Ne každý to ale umí. Zatímco pro vaši kamarádku je večer její nejoblíbenější denní dobou, pro vás mohou být večerní hodiny naopak utrpením. Bojujete s večerní úzkostí kvůli starostem, které vás tíží? Spánek se pro vás v tu chvíli stává doslova nemožným...

    Tím nejlepším řešením v boji s úzkostí je vždy vyhledání odborné péče, to mějte na paměti, zvlášť pokud vaše problémy trvají už delší dobu. My jsme pro vás našly tyto následující tipy, které by vám mohly pomoct, určitě ale nebudou samospásné.

  • Pojmenujte problém: noční úzkost

    Autor: Shutterstock.com

    Nacházíte se ve známé, klidné a teplé místnosti a ležíte v pohodlné posteli. Co by vám tedy mohlo zabránit v kvalitním nočním spánku? Skoro by se zdálo, že nic. Opak je ale pravdou. Nedaří se vám usnout a neustále se v posteli otáčíte... 

    Všichni jsme několikrát v životě prošli situací, jako je tato, a tak příliš dobře víme, jaké bude mít probděná noc následky. Bez kvalitního odpočinku bude den opravdu náročný. A co teprve, když se nespavost protáhne na několik dní? Možná za vším stojí noční úzkost. Je jako noční můra, kterou máte neustále před očima. A ne a ne se jí zbavit.

  • Jak noční úzkost vzniká?

    Autor: iStock

    I když už slunce dávno zapadlo za obzor, vaše starosti přetrvávají. Někdy vás může společnost blízkých přátel dočasně rozptýlit. Pomáhají často i činnosti, při kterých necháte mysl odpočívat. Jakmile ale ulehnete ke spánku a nastane ticho a klid, starosti a problémy se vrátí jako bumerang.

    Pokud vás uprostřed noci přepadnou obavy, je těžké se s nimi vypořádat. Jeden strach vede k dalšímu, ten zase k jinému a vaše úzkost se prohlubuje. „Pociťujeme úzkost z toho, že se naplní některý z našich katastrofických scénářů, které bývají rozmanité. Podle jejich charakteru rozlišujeme různé typy úzkostných poruch, které se ovšem časem začínají prolínat,“ říká terapeutka Marie Funke z Centra psychologické a psychiatrické péče Adicare.

  • Zaměřte se na to, co úzkost vyvolalo

    Autor: istock.com

    Když se necháte polapit noční úzkostí, skončíte zapletena do několika obav a starostí najednou. Ne všechny jsou ale skutečné a mnohé z nich si ani nezaslouží vaši pozornost. Proto musíte zjistit, co z daných problémů chcete opravdu řešit.

    Například jste udělala nějakou chybu v práci. Možná to nebyla vážná chyba, ale vaše úzkost způsobuje, že máte velký problém. Vy máte rázem starost o svou budoucnost v zaměstnání. Co když pak nebudete moct zaplatit včas nájem? Budete se muset přestěhovat? Kam? A tak myšlenky proudí a vaše úzkost roste jako houba po dešti.

    Místo skutečného přemýšlení o problému a posouzení jeho důležitosti jste se ztratila v nekonečných obavách, které nedávají žádný smysl. Věnujte pozornost skutečnému problému a přemýšlejte o tom, jak ho můžete nejlépe hned následující den vyřešit.

  • Buďte během dne zaneprázdnění a unavte tělo i mysl

    Autor: istock.com

    Pokud si během celého dne dopřejete dostatek fyzických, ale i duševních aktivit a cvičení, je větší pravděpodobnost, že budete večer natolik unavena, že usnete během pár vteřin. Skvělým způsobem, jak se vyhnout noční úzkosti, je proto nenechat jí prostor, aby se usadila. Lehnout do postele s tělem a myslí vyčerpanými denními činnostmi povede ke klidnému hlubokému spánku. Vyzkoušejte nějaké nové sportovní aktivity a koníčky, které vás už dlouho lákají.

    Naše tipy:

    • kreslení, malování či jiná kreativní činnost
    • zahradničení
    • cvičení
    • četba.

  • Mějte i večerní rutinu

    Autor: Shutterstock.com

    I když má nuda sama o sobě spíše špatnou pověst, někdy může být dost užitečná. Přestože se totiž všichni rádi bavíme, tak pokud si chceme odpočinout, musíme se zastavit. Vytvořte si proto tu správnou rutinu, a to nejen přes den, ale i večer. V pravidelný čas si dejte večeři, umyjte nádobí, vypijte si čaj, přečtěte si pár stránek v knize a zcela přirozeně usnete. Chodit spát ve stejnou dobu vám pomůže v regulaci cirkadiánního rytmu, to vám následně spánek zkvalitní.

  • Jezte zdravě a vyhýbejte se energetickým nápojům

    Autor: istock.com

    Zdravá strava patří mezi důležité body, které mají na psychiku obrovský vliv. Zhltnutí potravin s vysokým obsahem tuků bezprostředně před spaním není nejlepším způsobem, jak usnout. Budete-li mít zatížené trávení, s velkou pravděpodobností nebudete dobře spát. Proto by měla být vaše večeře lehká, bohatá na zeleninu a další snadno stravitelné zdravé potraviny.

    Jídlo zapíjejte vodou nebo čajem a vyhněte se jakýmkoli stimulantům v podobě kávy, či dokonce energetických nápojů. Zaděláte si pouze na probdělou noc a podpoříte mozek v přemýšlení, což může vést až k vzniku úzkosti.

  • Ukliďte si místnost, kde spíte

    Autor: istock.com

    K dobrému odpočinku přispívá ve velké míře i místnost, ve které se chystáte usnout. Bude pro vás snazší spát v ložnici, kde se budete cítit příjemně. Ujistěte se proto, že máte uklizeno, vyvětráno a že je místnost „teplá“ i pro oko. Při zařizování volte teplé barvy a nepodceňte ani výběr ložního prádla.

    Snažte se také přes den netrávit čas v posteli ani v ložnici. Postel slouží k nočnímu spánku, a pokud v ní budete i jíst, sledovat televizi, surfovat po internetu nebo se v ní učit, narušíte si tím režim. Tělo pak nevnímá změnu v rutině a neuvědomuje si, že je čas spát. Je tedy v pořádku udělat si z ložnice tzv. „posvátné místo“, které budete používat pouze ke spánku. Všechny ostatní činnosti by se měly konat mimo ni.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...