Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sedm jednoduchých tipů, jak zpomalit stárnutí pokožky! Zvládnete to i bez drahé kosmetiky

  • 26. dubna 2020 | 06:00

    Přestože stárnutí nemůžeme zastavit, máme alespoň možnost ho trochu zpomalit. A to i bez zásahu plastických chirurgů a jiných invazivních zákroků. Matka příroda nám totiž nabízí spoustu cenných látek, díky kterým je boj proti vráskám úspěšný. Většinu z nich naleznete ve zdravých, běžně dostupných potravinách. Vedle svého jídelníčku byste ale měla věnovat pozornost i jistým zlozvykům, které děláme všichni. 

    Způsob stravování, ale i poloha ve spánku, horká koupel nebo opalování mají vliv na stárnutí pleti.

  • Zařaďte denně do svého jídelníčku borůvky

    Autor: istock.com

    Během stárnutí dochází k oxidativnímu poškození DNA v naší pleti, čemuž se nedá zabránit. Díky velkému množství antioxidantů však můžeme tento proces pozitivně ovlivnit. Tyto cenné látky se nacházejí např. v borůvkách, které tak mají účinný anti-aging efekt. Zařaďte je denně do svého jídelníčku a pozorujte změny!

  • Omezte příjem rafinovaného cukru

    Autor: iStock

    Nedávná studie prokázala, že konzumace cukru urychluje proces stárnutí v lidském těle a vede k tmavým kruhům pod očima, dehydrataci a vráskám. V zájmu boje proti stárnutí odborníci doporučují, aby lidé omezili příjem zejména rafinovaného cukru a vyhýbali se zejména sladkostem a sladkým nápojům. Snažte se pít čistou vodu, která pleť účinně hydratuje a vypíná!

  • Naučte se spát na zádech

    Autor: Shutterstock

    Pokud patříte mezi ty, kteří upřednostňují polohu spánku na břiše s tváří na polštáři, měla byste svůj zvyk urychleně změnit. Podle studií a několika odborníků způsobuje právě tato poloha ve spánku značné vrásky, kterých už se nezbavíte. Nejlepší lék je prevence! Proto zkoušejte spát na zádech, a eliminujte tak riziko přibývání vrásek na tváři.

  • Dodržujte příjem vápníku

    Autor: istock.com

    Vápník je dobrý nejen pro naše kosti, ale hraje i důležitou roli v ochraně proti stárnutí pleti. Jako stavební látka má pro tělo mnoho pozitivních účinků a jeho adekvátní hladina působí jako prevence proti vráskám. Buňky v těle ho totiž potřebují k tomu, aby mohly správně fungovat. Zařaďte proto do svého jídelníčku více mléčných výrobků, mák, ryby, tofu, ořechy a semínka.

  • Pijte denně zelený čaj

    Autor: Shutterstock.com

    Zelený čaj pomáhá vašemu tělu zevnitř i zvenčí. Tento nápoj bohatý na antioxidanty opravuje kožní buňky, a působí tak jako elixír mládí. Díky protizánětlivým účinkům navíc zmenšuje zarudnutí a mírní podráždění pokožky. Pravidelná konzumace zeleného čaje udrží vaši pokožku pevnou a zdravou.

    Tip: Použité čajové sáčky zeleného čaje můžete na několik minut umístit pod oči, abyste zabránila tmavým kruhům a zmírnila otoky.

  • Sprchujte se kratší dobu

    Autor: istock.com

    Chcete-li zpomalit stárnutí, musíte se rozloučit s dlouhými horkými koupelemi. Bylo totiž zjištěno, že příliš dlouhý pobyt ve vaně nebo dlouhé sprchování poškozují pokožku a vysušují ji. To vede k viditelným známkám stárnutí, jako jsou vrásky a povolená kůže. Dopřejte si proto raději kratší sprchu, a to nejlépe pod studenou vodou. Otužování je totiž další ze způsobů, jak předcházet vráskám. 

  • Chraňte se před UV zářením

    Autor: istock.com

    Zdravých dvacet minut denně na slunci s opalovacím krémem nám pomůže ke tvorbě vitaminu D. Několikahodinové opalování pro docílení bronzové pokožky je však zaručenou cestou k předčasnému stárnutí pleti.

    UVA paprsky pronikají hluboko do kůže až k buňkám, které ji vyživují a opravují. Důsledek je zjevný na první pohled. Vrásky se prohlubují a pleť povoluje. Nehledě na to, že se vystavujete také riziku vzniku rakoviny kůže. Chraňte se proto před slunečními paprsky oděvem a krémy s vysokým UV faktorem.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...