Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kouříte? Pak i mnohem rychleji stárnete! Co dalšího dělají cigarety s vaším tělem?

...
6. února 2020 | 06:00

Že kouření patří mezi špatné návyky, není žádná novinka. Trpí jak vaše tělo, tak i vzhled. Přestože má tento nešvar špatný dopad na naše zdraví, stále si v České republice pravidelně či příležitostně cigaretu zapálí přibližně 22 % žen. Co všechno ženám kouření způsobuje?

Kouřením trpí nejen zdraví, ale i vzhled. Uvádí se, že za deset let aktivního kouření mohou kuřáci zestárnout o více než dvanáct let. Kouřením trpí pleť, vlasy, ale i nehty a vše je pak viditelné. Kuřáci mají více vrásek, neboť jejich pleť ztrácí vitamin C, kolagen a elastin. Kvůli tomu může také mít šedivý nebo zažloutlý nádech. Především ženy kuřačky pak často vypadají starší, než ve skutečnosti jsou. Vlasy v důsledku kouření slábnou, ztrácejí pigment a vitalitu. Dalším viditelným následkem kouření jsou zažloutlé zuby a špatný dech. Cigareta krásu opravdu nepřidává, ač se s ní mnozí cítí sebevědomě. A to nemluvíme o zdraví. Co všechno kouření ženám způsobuje?

Rychlejší cesta k nádoru

Riziko smrtelného onemocnění je u žen, které kouří, 3x větší než u žen nekuřaček a podle průzkumů mají i 25x větší riziko vzniku rakoviny plic. Kouření také způsobuje většinu onemocnění srdce a cév u žen pod 50 let a v porovnání s muži kuřáky mají ženy kuřačky až o 25 % vyšší riziko vzniku ischemické srdeční nemoci.

A to není vše. Kouření má samozřejmě také vliv na vznik nádorových onemocnění, mezi něž patří rakovina prsu. A to jak aktivní kouření, tak i tzv. kouření z druhé ruky, kouření pasivní – tedy pobyt nekuřáků v zakouřeném prostředí. Potvrzují to i studie, které prokázaly, že ženy kuřačky s diagnostikovanou rakovinou prsu zemřely dvakrát dříve než ženy se stejnou diagnózou, které nekouřily. Příčinou je souvislost mezi expozicí cigaretovému kouři a zvýšenou tvorbou nádorových buněk při vzniku rakoviny prsu.

Kouření se též dotýká i druhého obávaného ženského onemocnění, a to rakoviny děložního čípku. Mezi ženami s HPV infekcemi měly ty, které kouří, vyšší virovou zátěž na děložním čípku než ženy, které nekouří. Souvislost mezi kouřením a onemocněním rakovinou prsu a děložního čípku potvrzují i odborníci. „Protože děložními sekrety se vylučují některé látky z tabákového kouře, zvyšuje se tak riziko vzniku nádorů, zejména děložního čípku. Kouření, především pokud žena začala kouřit v mladém věku, také zvyšuje riziko nádorů prsu,“ upozorňuje prof. MUDr. Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN. Tento výčet negativních dopadů kouření na zdraví žen není ale zdaleka kompletní.

Jak je to s kouřením v těhotenství, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Petra Kubalová
Video se připravuje ...