Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pozor, vejce nezvyšují cholesterol, zato mají 5 úžasných benefitů pro vaše zdraví!

  • 26. ledna 2020 | 06:00

    Ještě nedávno byla vejce horkým tématem mezi odborníky, a to zejména kvůli obavám o zdraví v důsledku zvýšeného cholesterolu. Americký výzkum z roku 2019 upozornil na spojitost vyšší konzumace vajec a rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Pokud ale nesníte více než tucet vajec týdně, není třeba mít zbytečné obavy. Naopak vejce patří k nejhodnotnějším zdrojům bílkovin a jsou plné důležitých vitaminů a minerálů.

    Vejce jsou levnou a všestrannou surovinou, a tak nedovolte, aby vám mylné předsudky o cholesterolu bránily v jejich denní konzumaci.

  • Obsahují důležitou látku cholin

    Autor: istock.com

    Co byste měli vědět? Jedno vejce obsahuje:

    • 72 kalorií
    • 6 gramů bílkovin
    • 5 gramů tuků (z toho 2,5 gramu nasycených tuků)
    • 69 miligramů draslíku
    • 6 miligramů hořčíku
    • 28 miligramů vápníku
    • 0,8 miligramu železa
    • vitamin B6, B12, A a D.

    Vejce přispívají ke zdravé funkci mozku, a to díky látce zvané cholin, která pozitivně ovlivňuje paměť, náladu a funkci svalů. Správně se řadí do skupiny vitaminů B a zvyšuje prevenci kardiovaskulárních onemocnění, zabraňuje časné mozkové dysfunkci, demenci, a posiluje i zdraví jater.

    Tuto látku byste ale měli přijímat v potravinách, nejlépe ve vejcích, hovězích játrech, lososu, luštěninách nebo houbách shitake. Jako samostatný doplněk stravy nemusí mít pro tělo příliš velké využití, jelikož většina živin působí lépe v kombinaci s jinými než samostatně. 

  • Posilují zrak

    Autor: istock.com

    Vejce vám také mohou ochránit zrak a celkově zlepšit zdraví očí. Obsahují totiž mimo jiné i klíčovou chemickou sloučeninu známou jako karotenoid, která se běžně vyskytuje v ovoci a zelenině. Vejce však obsahují i mastné kyseliny, a karotenoidy jsou tak mnohem snáz vstřebatelné oproti rostlinným zdrojům.

    Ve vejcích najdete konkrétně dvě sloučeniny xantofylů, díky kterým jsou žloutky krásně žluté. Sytost barvy však závisí na krmivu kuřat, tedy na tom, kolik jejich potrava obsahovala karotenu.

    Výzkum publikovaný v roce 2019 ukazuje, že zejména xantofyl zvaný lutein může ovlivnit kognitivní schopnost u dětí i dospělých. Oba pigmenty obsažené ve vejcích umožňují našim očím přirozeně filtrovat modré světlo z počítačů a televizí, a mohou dokonce v závislosti na stárnutí zabránit zhoršující se kvalitě zraku. 

  • Pomáhají při hubnutí

    Autor: istock.com

    Plánujete shodit do léta pár kilo? Pak budou vejce vaším velkým pomocníkem. Díky obsaženým bílkovinám ochráníte svalovou hmotu a tuk vás zasytí na dostatečně dlouhou dobu. V případě, že chcete docílit ideálního poměru, nakombinujte celá vejce s bílky, získáte tak jídlo o dietních nutričních hodnotách. 

    Vejce se hodí zařadit do kteréhokoli chodu dne, ať už jde o snídani, svačinu, oběd nebo večeři. Nejoblíbenější je však právě ke snídani, a to v kombinaci s celozrnným pečivem, nebo dokonce s avokádem, které patří mezi nejzdravější zdroje tuků. Vejce můžete také použít při zapékání nebo je využít při pečení sladkých zdravých moučníků.

  • Zlepšují hodnoty HDL cholesterolu

    Autor: istock.com

    Současné studie ukazují, že cholesterol v potravě automaticky nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. To znamená, že konzumace přiměřeného množství vajec nezvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárního ani jiného onemocnění. Mnoho odborníků potvrzuje, že cholesterol v potravě není pro zdraví tak škodlivý jako nasycené a transmastné tuky, které mohou mít vážnější účinek ohledně cholesterolu v krvi.

    Jak tedy omezit cholesterol v potravě? Vyhýbejte se smaženým jídlům a vysoce zpracovaným potravinám. Vejce si však v jídelníčku ponechte. Stačí je jíst s mírou! Pokud již nyní trpíte vysokým cholesterolem, omeleta ze šesti vajec denně ke snížení hodnot špatného cholesterolu nepřispěje, ale jedno nebo dvě vejce mohou být i pro vás součástí zdravé snídaně. Vejce totiž mohou zvýšit hladinu toho správného (HDL) cholesterolu.

  • Udrží vás v psychické pohodě

    Autor: istock.com

    Zní to neskutečně, ale i obyčejná vejce mohou mít vliv na duševní zdraví. Nejenže se řadí mezi zdravé potraviny, a tak zkvalitňují náš jídelníček, ale obsahují i jednu z devíti esenciálních aminokyselin zvanou lysin. Ta dokáže snížit úzkost i stres a podporuje účinky serotoninu – hormonu štěstí.

    A abyste hormonu štěstí neměli málo, mozek si ho vyrábí z tryptofanu, a ten je také součástí aminokyselin ve vejcích. Při jejich denní konzumaci byste tak měli hýřit dobrou náladou a rozdávat úsměvy.

    Recept na vaječný salát naleznete zde>>>

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...