Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nejlepší potraviny pro vaše kosti: Které vás udrží v kondici?

...
20. ledna 2020 | 06:00

Zpevněte své kosti tím nejpříjemnějším způsobem – dobrým jídlem. Poradíme vám, které potraviny zařadit do jídelníčku, aby vás pokud možno nic nezlomilo. Které jsou nejlepší pro vaše kosti, a ještě si na nich pochutnáte?

Náš organismus potřebuje vápník nejen pro stavbu zdravých kostí a zubů, ale i pro činnost srdce, svalů, nervů a pro srážení krve. Když klesnou hladiny vápníku v krvi, tělo si ho vezme z kostí, a ty jsou pak náchylnější ke zlomeninám. Proto si dejte dobrý pozor, aby vaše tělo mělo vápníku dostatek.

Je to tak trochu věda, protože musíte hlídat hned dvě věci. Ta první je jasná – musíte jíst potraviny, které jsou bohaté na vápník, který z nich tělo dokáže využít. Ovšem druhá věc to komplikuje: některé potraviny naopak vstřebávání vápníku zhoršují. Ani konzumace potravin bohatých na vápník není zárukou toho, že kosti nebudou trpět jeho nedostatkem.

Nezáleží jen na velikosti obsahu vápníku v dané potravině, ale také na jeho vstřebatelnosti z dané potraviny. Nejlépe vápník putuje do těla z tvrdých sýrů typu ementál nebo parmezán, ale také z ořechů nebo máku. Naopak minimálně využijeme vápník ze zeleniny.

Vápník se do těla dostává z tenkého střeva a pomáhají k tomu vitamin D, který zvyšuje vstřebávání vápníku ze střev, a vitamin K2, který směřuje vápník přímo do kostí a zubů. Sestavte si pestrý jídelníček, případně si pořiďte doplňky stravy a vaše kosti vám budou vděčné. Pomůžeme vám užitečnými seznamy:

Co omezuje vstřebávání vápníku:

- vláknina

- vysoké množství soli

- tavicí sůl (například v tavených sýrech)

- kyselina fosforečná v colových nápojích

- přemírá alkoholu, cigaret

- přemíra kávy

- fytáty (některé obiloviny – otruby)

- oxaláty (například špenát, rebarbora, černý čaj)

- šťavelany (například šťovík kyselý, špenát).

Množství vápníku ve 100 gramech potraviny: 

- mléko: 0,12 g

- tvaroh: 0,1 g

- jogurt bez tuku: 0,12 g

- eidam (30 % tuku): 0,8 g

- ementál: 1 g

- mák: 1 g

- sardinky: 0,35 g

- lískové oříšky: 0,3 g.

Tušíte, jak jste na tom s kondicí svých svalů a jak vaše tělo funguje? Otestujte se v lednovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích nebo si objednejte v tištěné či elektronické podobě ZDE >>>

6111701:gallery:true:true

Autor: lac
Video se připravuje ...